UŽASAVAJUĆI SNIMCI

Snažne oluje u evropskim zemljama: Nema struje, otežan saobraćaj, stabla padaju

U mnogim gradovima došlo je do ljudskih žrtava, nastala je materijalna šteta i otkazani su brojni letovi

U Velikoj Britaniji otežano se odvija saobraćaj, a u Holandiji stabla padaju na tlo. AVAZ

A. O.

21.2.2022

Zbog snažnih oluja u mnogim evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Holandiju, Poljsku i Francusku, nastala je značajna materijalna šteta na brojnim stambenim objektima i vozilima, domaćinstva bez električne energije, a otežano je i saobraćanje, piše Anadolija. 

Oluje su u pojedinim evropskim zemljama počele prošle sedmice i još uvijek traju.

U mnogim gradovima došlo je do ljudskih žrtava, nastala je materijalna šteta i otkazani su brojni letovi.


Zabilježene poplave

U Velikoj Britaniji su oluje Dudli i Eunice zahvatile mnoge gradove. U Londonu su se ljudi otežano kretali, a prevrnuta su i stabla na brojne saobraćajnice. Londonska policija je izdala crveno upozorenje.

Uslijed naleta oluje Eunice smrtno su stradale tri osobe, a 1,4 miliona domaćinstava ostala bez napajanja električnom energijom. Oko 12.000 domaćinstava u zemlji još uvijek nema električne energije.

Nakon ove dvije oluje, Veliku Britaniju je zahvatila i oluja ”Franklin“. U Sjevernoj Irskoj zabilježene su poplave.

Vozačima je savjetovano da na put ne kreću ukoliko to nije neophodno.


Nema struje

U Poljskoj više od 500.000 domaćinstava bez električne energije.

Poljske vlasti su saopćile kako je zbog oluje Eunice bez električne energije ostalo 524.000 domaćinstava, a šteta je nastala na oko 2.600 objekata.

Vatrogasci su imali oko 23.500 intervencija. Željeznice Poljske su saopćile kako je otkazano 67 međugradskih željezničkih linija.

Premijer Poljske Mateusz Moraviecki kazao je kako je jasno vidljiv uticaj oluje Eunice koja je zahvatila mnoge evropske zemlje te građanima savjetovao da ostanu kod kuće.

Uslijed oluje 17. februara u Poljskoj su smrtno stradale tri osobe, a četiri su povrijeđene. Nakon oluje Eunice, Belgiju je zahvatila i oluja Franklin.

Kraljevski institut za meteorologiju za priobalna područja izdao je narandžasto, a ostale dijelove zemlje žuto upozorenje navodeći kako se očekuje da će se brzina vjetra kretati između 80 i 110 kilometara na sat.


Odvijanje aviosaobraćaja

Otežano je odvijanje aviosaobraćaja, a parkovi i ulazi u šume su zatvoreni. U pojedinim dijelovima zemlje je prolongirana nastava i otkazane željezničke linije. Povrijeđeno je više osoba, a šteta je nastala na mnogim vozilima i objektima. Od srijede pod uticajem oluja Dudli, Eunice i Frenklin jeste i Nizozemska.

Samo oluja Eunice je najsnažnija u posljednje četiri godine. Šteta nastala u proteklih šest dana procjenjuje se na više od pola milijarde eura, a vjerovatno je da će u narednom periodu dodatno rasti. Uslijed posljedica oluje smrtno su stradale najmanje četiri osobe.

Oluja Franklin zahvatila je i sjever Francuske, a u mnogim dijelovima je izdato narandžasto upozorenje.


Snažan vjetar

Francuski mediji su izvijestili kako je snažan vjetar pogodio dijelove zemlje, a da je brzina vjetra u blizini mora dosegla i 171 kilometar na sat.

Na sjeveru zemlje, zbog oluja Eunice i Franklin, bez napajanja električnom energijom ostalo je oko 16.000 domaćinstava.

Željeznički saobraćaj je obustavljen u mnogim dijelovima zemlje, a nastava prolongirana.

Dvije osobe 70-godina sinoć su pronađene mrtve u vozilu u gradu Brickvueville-sur-Mer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.