KONAČNA ODLUKA

Putin priznao pokrajine Lugansk i Donjeck: Situacija je kritična

Neki analitičari smatraju da donošenje ove odluke znači rat

Vladimir Putin: Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Agencije

Piše: H. J. I.

21.2.2022

Vladimir Putin donio je odluku i priznao nezavisnost dva otcijepljena područja Ukrajine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija. 

U svom obraćanju naciji, istakao je da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija. 

- Ukrajina nama nije samo susjedna zemlja. Ona je neodvojiv dio naše historije, u kojoj žive naši drugovi i rodbina. Današnja Ukrajina mogla bi se zvati po Vladimiru Iljiču Lenjinu, on ju je stvorio - rekao je Putin. Situaciju na istoku Ukrajine nazvao je "kritičnom".

On je danas održao vanredni sastanak Vijeća sigurnosti Rusije. 

- Svrha današnjeg sastanka je da saslušamo kolege i da odredimo naše dalje korake u tom pravcu, uključujući apel lidera Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk Rusiji u potrazi za priznanjem njihovog suvereniteta i rezolucijom Države Dume o istoj temi - rekao je Putin svom Vijeću sigurnosti. 



Neki analitičari smatraju da donošenje ove odluke znači rat.

Ukrajinci kažu da je granatiranje od strane separatista koje podržava Rusija najveće u skoro tri godine, a sa svoje strane separatisti navode da ukrajinske oružane snage koriste teško oružje protiv civilnih područja. Ukrajina je saopćila da je zabilježila više od 100 kršenja primirja na istoku, nakon jednodnevne vatre iz teškog naoružanja koja je izazvala strah od ruske invazije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.