BRITANSKI PREMIJER

Džonson najavio sankcije: One će veoma snažno pogoditi Rusiju

Bojim se da su svi dokazi da je predsjednik Putin zaista sklon invaziji Ukrajine u punom obimu, osvajanju, potčinjavanju nezavisne, suverene evropske zemlje i mislim, budimo potpuno jasni, da biće apsolutno katastrofalna, istakao je on

Boris Džonson. BBC

E. Ć.

22.2.2022

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) obratio se nakon hitnog sastanka Kobre, posebnog odbora britanske vlade koji se bavi hitnim slučajevima.

Džonson kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin sada prekršio suverenitet Ukrajine slanjem trupa i "potpuno pokidanim" međunarodno pravo.


Odmah uvode paket sankcija

- Odmah ćemo uvesti paket međunarodnih sankcija. Ovo je samo prva u nizu sankcija jer vjerujemo da će uslijediti još iracionalnog ponašanja Rusije - poručio je Džonson.

- Bojim se da su svi dokazi da je predsjednik Putin zaista sklon invaziji Ukrajine u punom obimu, osvajanju, potčinjavanju nezavisne, suverene evropske zemlje i mislim, budimo potpuno jasni, da biće apsolutno katastrofalna - dodao je on.

Džonson kaže da će sankcije Ujedinjenog Kraljevstva pogoditi "ekonomske interese koji podržavaju rusku ratnu mašinu".

- Oni će veoma snažno pogoditi Rusiju i ima još mnogo toga što ćemo uraditi u slučaju invazije. Ne sumnjajte da će, ako ruske kompanije budu spriječene da prikupljaju kapital na finansijskim tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, ako skinemo fasadu ruskog vlasništva nad kompanijama, imovinom, to početi boljeti - poručio je.

Velika Britanija smanjila ovisnost o ruskom gasu

Ističe da bi udaljavanje od ruske nafte i plina pomoglo energetskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva. On kaže da je nestabilnost cijena gasa u Evropi "posledica tog neuspjeha" da se suprotstavi Rusiji 2014. godine kada je Krim pripojen.

- U Velikoj Britaniji smo uspjeli značajno smanjiti našu ovisnost o ruskom gasu. Samo 3 posto naših zaliha gasa sada dolazi iz Rusije - istakao je Džonson, te dodao:

- Što se ova zemlja brže oslanja na vlastitu energiju, to ćemo mi biti prosperitetniji, ali i, naravno, naše cijene energije će biti održivije, a to će koristiti potrošačima u Velikoj Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.