NOVA PRAVILA

Evropska unija ažurirala uvjete za putovanja

Prema odluci koja je donesena na ministarskom sastanku, osobe koje žele putovati unutar EU, treba da su potpuno vakcinisane, najmanje 14 dana ranije i ne više od 270 dana prije dolazska

Negativan PCR test prije polaska može biti potreban i za osobe koje su se oporavile od COVID-19. Ilustracija

A. Č.

22.2.2022

Vijeće ministara Evropske unije (EU) usvojilo je preporuku po kojoj države članice EU treba da ukinu privremeno ograničenje na nebitna putovanja na teritoriji EU za osobe koje su primile vakcinu odobrene od Evropske agnecije za lijekove i Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema odluci koja je donesena na ministarskom sastanku, osobe koje žele putovati unutar EU, treba da su potpuno vakcinisane, najmanje 14 dana ranije i ne više od 270 dana prije dolazska, ili da su primile dodatnu, “booster” dozu. Osobe koje su se oporavile od COVID 19 unutar 180 dana, također mogu slobodno da putuju u državama EU.


Negativan PCR test

Za osobe koju su primile vakcinu odobrene od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), države članice bi također mogle da zahtijevaju negativan PCR test urađen najranije 72 sata prije polaska i mogu primijeniti dodatne mjere kao što su karantin ili izolacija.

Negativan PCR test prije polaska može biti potreban i za osobe koje su se oporavile od COVID-19, kao i za osobe koje su primile vakcinu odobrenu od EU, ali ne posjeduju certifikat EU ili ekvivalentnu potvrdu.

U nebitna putovanja spadaju privatne posjete ili turistička putovanja, koje su na proljeće 2020. godine ukinute za građane trećih zemalja zbog izbijanja pandemije COVID-19.


Države EU nisu koordinirale mjere

Radi se o preporuci EU za koje će svaka država članica individualno odlučivati. Iako su restrikcije bile oštre protekle godine, prilikom otvaranja turističke sezone 2021., države članice EU su počele relaksirati uvjete za putovanja kako bi oživjele ekonomije u državama gdje je turizam veoma važan elemenat privrede.

Također, nakon izbijanja novog soja koronavirusa, delta, države EU nisu koordinirale mjere pa su uvodile restrikcije i za građane EU. Kontroliranje unutrašnjih granica je u isključivoj odgovornosti svake države članice EU. Članice EU nisu obavezane da primijene ove preporuke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.