ČEKAJU SE MJERE

SAD danas objavljuju sankcije Rusiji, Bijela kuća je pozdravila odluku Njemačke da zaustavi projekt Sjeverni tok 2

Američki predsjednik iznio je jasan stav da, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, da će sa Njemačkom reagovati kako bi bilo osigurano da se projekat "Sjeverni tok 2" ne nastavi, kazala je Psaki

Džen Psaki. Twitter

E. Ć.

22.2.2022

Amerika je u bliskim konsultacijama sa Njemačkom i pozdravlja objavu obustave gasovoda Sjeverni tok 2, saopćeno je danas iz Bijele kuće.

- Američki predsjednik iznio je jasan stav da, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, da će sa Njemačkom reagovati kako bi bilo osigurano da se projekat "Sjeverni tok 2" ne nastavi - rekla je portparol Bijele kuće Džen Psaki (Jen).

Ona je istakla da su se konsultovali sa Njemačkom tokom noći i da pozdravljaju njihovu objavu te da će danas objaviti i sopstvene mjere. Nkemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) nešto ranije je saopštio da je obustavljen proces certifikovanja ruskog plinovoda "Sjeverni tok 2" nakon što je Moskva formalno priznala samoproglašene republike u Donbasu, na istoku Ukrajine.

"Sjeverni tok 2" je osmišljen da udvostruči isporuku gasa od Rusije do Njemačke, zaobilazeći pritom tradicionalnu rutu preko Ukrajine.

Projektu su se suprotstavile pojedine članice EU, ali i SAD i Ukrajina, tvrdeći da se time povećava energetska ovisnost Evrope od Rusije, a Kijevu se uskraćuje zarada od tranzita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.