LJUDSKA PRAVA

UN: Međunarodna zajednica treba omogućiti 60 miliona doza vakcina za Sjevernu Koreju

Imperativ je da se započne vakcinacija stanovništva Sjeverne Koreje kako vlada ne bi imala opravdanja za zatvaranje granica, poručio je on

Vakcine bi mogle biti sredstvo da se uvjeri čelništvo te zemlje da ublaži lokdaun. ILUSTRACIJA

A. O.

23.2.2022

Međunarodna zajednica trebala bi stvoriti strategiju da se omogući Sjevernoj Koreji najmanje 60 miliona doza vakcina protiv COVID-19 kako bi izbjegla humanitarnu katastrofu, izjavio je nezavisni istražitelj UN-a za ljudska prava u srijedu, piše Rojters.

Vakcine bi mogle biti sredstvo da se uvjeri čelništvo te zemlje da ublaži lokdaun koji je doveo oko 26 miliona njenih građana na rub gladi, izjavio je Tomas Ojea Kvintana, specijalni izvještač UN-a o ljudskim pravima u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, na brifingu za novinare u Seulu.


Odbio ponudu

- Imperativ je da se započne vakcinacija stanovništva Sjeverne Koreje kako vlada ne bi imala opravdanja za zatvaranje granica – kazao je.

Nije poznato je li Sjeverna Koreja uvezla bilo kakve vakcine protiv COVID-19, a COVAX globalni program podijele vakcina protiv COVID-19, smanjio je broj doza namijenjen toj zemlji.

Prošle je godine Sjeverna Koreja odbila planiranu isporuku AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 koja je bila organizirana u okviru COVAX-a zbog briga oko nuspojava, saopćila je tada južnokorejska posmatračka grupa.

Pjongjang je također odbio ponudu od tri miliona vakcina protiv COVID-19 kineskog Sinovac Biotech, saopćio je UNICEF u prošloj godini.

Izgleda da su vlasti u Pjongjangu bile sumnjičave prema prihvatanju samo djelimične količine vakcina, i nakon toga su se našle pod pritiskom da prime još, što bi se moglo riješiti sporazumom o nabavci dovoljno doza za kompletnu zemlju, kazao je Ojea Kvintana.


Brojna pitanja

Istražitelj UN-a kazao je da je istakao mogućnost pružanja 60 miliona vakcina Sjevernoj Koreji tokom sastanka s međunarodnim diplomatima u Seulu, ali da takav zahtjev tek treba zvanično predati Pjongjangi riješiti brojna pitanja, među kojima su plaćanje i uklanjanje prepreka izazvanih sankcijama.

Sjeverna Koreja nije javila ni o jednom zaraženom od COVID-19 i uvela je stroge antivirusne mjere među kojima su zatvaranje granica i prekidi putovanja unutar zemlje. Po prvi put od početka 2020. godina, ona je počela dopuštati nekolicini vozova da pređu granicu iz Kine prošlog mjeseca.

- Najteža situacija u Sjevernoj Koreji je ona s hranom – izjavio je Ojea Kvintana, dodajući kako izgleda da su neke od najranjivijih kategorija stanovništva u riziku od gladi.

- Čak i pored toga što sjevernokorejska vlada smatra održavanje restrikcija legitimnim razlogom zaštite javnog zdravstva, ona ima obavezu da izbalansira to s potrebom ljudi za hranom koja je povezana s njihovom slobodom kretanja – izjavio je izvještač UN-a.

- Granične i restrikcije kretanja posebno su štetne po Sjevernokorejce koji se oslanjaju na trgovinske aktivnosti duž granice s Kinom, i dodatno su pogoršale posljedice sankcija – dodao je Ojea Kvintana.

Ponovio je poziv da sankcije protiv Sjeverne Koreje budu fleksibilnije kako bi se izbjegla humanitarna šteta po obične građane prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.