OBRATIO SE NACIJI

Džonson poslao poruku Ukrajincima i poručio: Putin je donio "val nasilja" u Evropu

Ne vjerujem da će ruski diktator pokoriti nacionalni osjećaj Ukrajinaca, istakao je Džonson

Džonson: Izrazio ogorčenost ruskom invazijom. BBC

E. Ć.

24.2.2022

Premijer Velike Britanije Boris Džonson obratio se naciji nakon ruske invazije na Ukrajinu. Džonson je rekao da je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky) kako bi mu ponudio podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Džonson je rekao kako su se najgori strahovi obistinili i da su se sva upozorenja o ruskoj invaziji pokazala tragično tačnim. 

- Predsjednik Putin je pokrenuo rat u Evropi. Putin je napao prijateljsku zemlju bez ikakve provokacije ili vjerodostojnog izgovora - rekao je Džonson, ističući kako bombe padaju na potpuno nevino stanovništvo.

- U toku je ogromna invazija kopnom, zrakom i morem. Ovo nije neka daleka zemlja o kojoj malo znamo - dodaje.



Ne možemo skrenuti pogled

On kaže da je Ukrajina, druga po veličini zemlja u Evropi, ona koja decenijama uživa slobodu i demokratiju.

- Ne možemo dozvoliti da ta sloboda bude ugašena. Ne možemo i nećemo skrenuti pogled - poručio je Džonson.

Velika Britanija je bila jedna od prvih zemalja u Evropi koja je poslala odbrambeno oružje u pomoć Ukrajini, ističe Džonson, tek aže da su saveznici slijedili njihov primjer, te da će Velika Britanija učiniti još više u narednim danima, ne iznoseći detalje.

- Danas ćemo u dogovoru sa našim saveznicima dogovoriti ogroman paket ekonomskih sankcija osmišljenih na vrijeme da sputamo rusku ekonomiju - kaže Džonson, te dodaje kako evropa također mora da prestane da se oslanja na naftu i gas koji je Putinu dao kontrolu nad Evropom.

Nastavljajući svoju televizijsku izjavu, Džonson opisuje ruski napad kao "odvratan i varvarski poduhvat Putina" koji "mora završiti neuspjehom". On kaže da je Putin donio "val nasilja" u Ukrajinu.

UK će raditi sa saveznicima

Direktno, obraćajući se Rusima, Džonson kaže da ne može vjerovati da se to radi "u vaše ime" ili da vjeruje da Rusi žele "status parije" za svoju zemlju. Obraćajući se direktno Ukrajincima, Džonson kaže: "Mi smo uz vas, molimo se za vas i vaše porodice."

Rekao je da zna da će plamen slobode "ponovno buknuti" u Ukrajini. 

- Ne vjerujem da će ruski diktator pokoriti nacionalni osjećaj Ukrajinaca. - Naravno da ćemo učiniti sve da naša zemlja bude bezbjedna - kaže Boris Džonson.

Pridružujemo se našem ogorčenju sa saveznicima i prijateljima širom svijeta, dodaje on, rekavši da će Ujedinjeno Kraljevstvo raditi s njima koliko god dugo bude potrebno kako bi se osigurala obnova nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine. Ovaj "čin bezobzirne i nepromišljene agresije" je napad na demokratiju i slobodu u istočnoj Evropi i širom svijeta, nastavlja on.

Svoje obraćanje britanskoj naciji završio je rekavši da se ova kriza odnosi na pravo zemlje da bira svoju budućnost i da je to pravo koje će Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek braniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.