SIGNAL ZA EVAKUACIJU

Tetijana Pečončik iz Kijeva za "Avaz": Pomozite nam, stanite uz nas, uz Ukrajinu

Gdje pobjeći? Hoće li 45.000 izbjeglica u Evropu ili šta drugo da radimo, kazala je Pečončik

N. Aj.

Ukrajince su jutros probudile snažne eksplozije nakon što je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, najavio vojnu operaciju.

Tetijana Pečončik (Tetiana Pechonchyk) za portal "Avaza" govorila je iz svog doma u Kijevu, gdje je ostala nakon eksplozija. Kako nam je obasnila, nalazi se u jednom od centralnih distrikta grada.

- Probudila sam se jutros u 5 sati, eksplozija me probudila. Tada sam uzela mobitel i pročitala sve vijesti o vojnoj agresiji na Ukrajinu. To se dešava širom zemlje. Od ranog jutra oni bombardiaraju ukrajinske gradove u svim dijelovima zemlje, kao i vojne objekte ukrajinske vojske. 

Počeli su operaciju sa svih strana, iz Donbasa, sa istoka, sa zapada, sjevera sa vojnicima i tenkovima - kazala nam je Pečončik dok joj glas drhti.

Dodala je da se ukrajinska vojska se bori.

- Mi smo sada u svojim domovima i čekamo hoće li biti neki glasovni signal za evakuaciju. Ako bude moramo ići ispod zemlje, u podrume kako bi se sakrili od napada. Gdje pobjeći? Hoće li 45.000 izbjeglica u Evropu ili šta drugo da radimo?

Naša vojska se bori. Ali trebamo podršku zapadnih zemalja, trebamo oružje, finansijsku podršku. Da, mi se borimo, ne samo za nas, ali ruska vojska je jača. Radimo sve što je moguće da zaustavimo ovu invaziju.

Kada čujete vojne avione, eksplozije, teško je biti miran - istaknula je Pečončik.

Ima poruku za Bosance i Hercegovce, ali i sve druge:

- Naša vojska, naši ljudi trude se učiniti sve što je moguće da ostanemo i preživimo, ali trebamo podršku. Pomozite nam, stanite uz nas, uz Ukrajinu.

Na videu koji nam poslala iz svog stana, vidi se da su ulice Kijeva puste. A, kako kaže, ima ruševina kao i zračnih napada. 

NA VRH

Podijeli članak na