BLIZAK VLADIMIRU PUTINU

Bivši njemački kancelar Šreder osudio napad na Ukrajinu, ali je protiv prekidanja veza s Moskvom

Njegove veze s Rusijom predmet su sve glasnijih kritika u Njemačkoj i zadnjih se sedmica govori da bi mu trebalo ukinuti povlastice koje koristi kao bivši kancelar

Gerhard Šreder: Odgovornost ruske vlade je da zaustavi rat. AFP

S. S. / Index

24.2.2022

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Schröder), koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim energetskim sektorom, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu, ali i pozvao da se ne prekidaju sve veze s Moskvom.

- Rat i patnje koje on donosi za stanovnike Ukrajine moraju se zaustaviti što je moguće prije. To je odgovornost ruske vlade - poručio je Šreder na LinkedInu.


Odnos pun pogrešaka

Kaže da je odnos Zapada i Rusije u posljednje vrijeme bio pun pogrešaka.

- Zadnjih se godina puno govorilo o pogreškama i propustima u odnosima između Zapada i Rusije. I bilo je puno pogreški - na obje strane. Ali interesi Rusije kada je u pitanju sigurnost ne opravdavaju korištenje vojnih sredstava - dodao je bivši njemački kancelar, koji je u Njemačkoj postao nepoželjan zbog svojih uskih veza s Putinom.

Rekao je da treba paziti prilikom eventualnih sankcija Rusiji.

- Što se tiče budućnosti, treba paziti da neophodne sankcije ne presjeku sve političke, privredne i civilne veze koje još postoje između Evrope i Rusije - kazao je 77-godišnjak, koji bi u junu trebao ući u nadzorni odbor ruskog giganta Gazproma.


Dioničar Sjevernog toka 2

Šreder je već član upravnog vijeća Rosnefta, prve ruske naftne kompanije i odbora dioničara Sjevernog toka 2, kontroverznog rusko-njemačkog plinovoda koji je Njemačka u ponedjeljak suspendirala.

Njegove veze s Rusijom predmet su sve glasnijih kritika u Njemačkoj i zadnjih se sedmica govori da bi mu trebalo ukinuti povlastice koje koristi kao bivši kancelar.

I sadašnji kancelar Olaf Šolc (Scholz) se distancirao od svog bivšeg mentora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.