NEIZVJESNA NOĆ

Ukrajinska ambasada objavila nove informacije i detaljan izvještaj o borbama

Kako navode, Rusija je izgubila u borbama više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih vozila, te šest aviona i šest helikoptera

Ambasada Ukrajine u Hrvatskoj objavila detaljan izvještaj o borbama. Agencije

H. J. I.

25.2.2022

Ukrajinska ambasada u Hrvatskoj objavila je najnovije informacije o ruskom napadu na Ukrajinu. 

U nastavku prenosimo njihovo saopćenje. 

- Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine: Ruske trupe probijaju se do Mikolajeva. U okolici Černihiva vode se borbe.

Kako je najavio predsjednik Ukrajine, 24. februara ubijeno je 137 ukrajinskih vojnika, od kojih 10 časnika, 316 ukrajinskih vojnika je ranjeno.

Odbrambene borbe vode se u sjevernom smjeru u okrugu Peremoha i Hlukhiv. Zaustavljena je neprijateljska kolona ruske 58. brigade.

Na jugu Hersona vode se odbrambene borbe. Mehanizirane postrojbe Oružanih snaga ponovno su zauzele cestovni most i osigurale lijevu obalu Dnjepra.

Procijenjeni gubici neprijatelja su: tenkovi više od 30 jedinica, oklopna borbena vozila do 130 jedinica, šest aviona i šest helikoptera (prema glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valerii Zaluzhnyi).


Veliki broj bojišta

Grupa odbrambenih snaga provodi organiziranu odbrambenu operaciju na jugu. Na području istočno od Hersona vode se odbrambene borbe. Mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine ponovno su zauzele cestovni most i osigurale lijevu obalu Dnjepra.

Naše mehanizirane jedinice na području Rykove porazile su nadmoćne snage neprijatelja. Neprijatelj je uništen.

Odbrambene bitke se vode u smjeru Siverskyi u oblastima Peremoha i Hlukhiv. Neprijateljska kolona je zaustavljena.

Jedinice prve tenkovske brigade na rijeci Bilous u smjeru Černihiva zaustavile su nadmoćne snage okupatora.

Na Volynu su mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine zauzele položaje na određenim granicama u pripravnosti za odbijanje neprijateljske ofanzive.

U Slobožanščini, operativna grupa Oružanih snaga Ukrajine provodi obranu u područjima Dovzhanka, Kharkiv, Okhtyrka, Sumy.

Odbrambene bitke se vode na područjima Vovčansk, Bilyi Kolodiaz i Prikolotnyi.


Odbrana Kijeva

Sigurnosne jedinice u Okhtyrki zaustavile su još jednu neprijateljsku ofanzivu.

Mornaričke snage Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju s neprijateljstvima u jugozapadnom dijelu Crnog mora. Brane se baze i luke Odesa, Pivdennyi, Ochakiv i Chornomorsk.

Određene snage i sredstva prebačeni su u odbranu grada Kijeva. Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine odbijaju neprijateljske zračne udare, provode stalna izviđanja pomoću bespilotnih letjelica, napadaju kolone okupacijskih postrojbi na područjima Nova Zburivka, Kupiansk, Nova Kahovka, te neprijateljske desante u blizini aerodroma Gostomel.

Grupe kombiniranih snaga na području Donjecka i Luganska obnovile su položaj na prvoj crti bojišnice u pojedinim područjima kao rezultat borbenih djelovanja

Situacija se vrlo brzo mijenja - zaključili su u izvještaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.