BORBE SE NASTAVLJAJU

Ukrajina: Rusija izgubila više od 30 tenkova, 130 oklopnih vozila, sedam aviona

Ukrajinska vojska nastavlja borbu u Harkovu, Hersonu, Sumi, Ahtirku i Siversku, poručio je Valeri Zaluzhni, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga

Žestoke borbe u Ukrajini. Agencije / Ilustracija

N. Aj. / Anadolija

25.2.2022

Valeri Zaluzhni (Valerii Zaluzhnyi), vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, objavio je da su gubici Rusije u prvom danu napada na Ukrajinu procijenjeni na više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih vozila, sedam aviona i šest helikoptera, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaluzhni je u izjavi na Facebooku naveo kako ”u ovim satima neprijatelj nije ostvario svoje planove”.

Navodeći da su gubici Rusije protiv njegove zemlje u prvom danu procijenjeni na više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih vozila, sedam aviona i šest helikoptera, Zaluzhni je naveo da je ukrajinska vojska nastavila borbu u Harkovu, Hersonu, Sumi, Ahtirku i Siversku.


Krvavi sukobi

Nakon događaja na Trgu Majdan u Kijevu u Ukrajini 2014. godine na vlast došla je prozapadna vlada, a tadašnji predsjednik Viktor Janukovič pobjegao je iz države. Rusija je tada nezakonito anektirala Krim. Separatisti su proglasili takozvane uprave u oblastima Donjeck i Lugansk, gdje većinski živi stanovništvo koje je ruskog porijekla. Potom su izbili krvavi sukobi između proruskih separatističkih snaga i ukrajinske vojske.

Sporazumi u Minsku potpisani su 2014. i 2015. godine uz posredovanje zapadnih sila. Međutim, kršenja primirja su nastavljena. Do februara, u sukobima je poginulo oko 14.000 osoba.

Pozvani da polože oružje

Rusija je skrenula pažnju javnosti tako što je krajem 2021. godine počela da raspoređuje desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom. Sjedinjene Američke Države su tvrdile da se Rusija sprema za invaziju, ali je zvanična Moskva to uporno negirala. Dok su zapadne zemlje prijetile Rusiji sankcijama, moskovska administracija je priznala separatističke vlasti u Donbasu i 24. februara pokrenula vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine.

Ruski lider Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da položi oružje, tvrdeći da je cilj Moskve "zaštititi ljude koji su bili izloženi genocidu od strane Kijeva i očistiti Ukrajinu od nacizma i militarizma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.