MANJA VIDLJIVOST

YouTube zabranio kanalu Russia Today i drugima da zarađuju od reklama

YouTube je u saopćenju naveo da "pauzira mogućnost da brojni kanali unovče na YouTubeu, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih s nedavnim sankcijama"

YouTube je danas zabranio ruskom državnom mediju RT i drugim ruskim kanalima da primaju novac za reklame. Agencije

N. Aj. / Reuters

26.2.2022

YouTube je danas zabranio ruskom državnom mediju Russia Today i drugim ruskim kanalima da primaju novac za reklame koje se prikazuju uz njihove video zapise, slično potezu Facevook, nakon invazije na Ukrajinu.

Pozivajući se na "izvanredne okolnosti", YouTube je u saopćenju naveo da "pauzira mogućnost da brojni kanali unovče na YouTubeu, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih s nedavnim sankcijama". Postavljanje oglasa u velikoj mjeri kontroliše YouTube, piše Reuters.

Videozapisi sa ovih kanala također će se rjeđe pojavljivati ​​u preporukama, rekao je portparol YouTube-a Farašad Šadlu (Farshad Shadloo). Dodao je da RT i nekoliko drugih kanala više neće biti dostupni u Ukrajini zbog "zahtjeva vlade".

Ministar za digitalne tehnologije Ukrajine Mihail Fedorov objavio je ranije u subotu na Twitteru da je kontaktirao YouTube "kako bi blokirao propagandističke ruske kanale - kao što su Rusija 24, TASS, RIA Novosti".


RT nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, piše Reuters, dok YouTube nije naveo druge kanale koje je ograničio.

Već godinama, zakonodavci i neki korisnici pozivaju YouTube, koji je u vlasništvu Alphabet Inc. (GOOGL.O) Google, da preduzme veće mjere protiv kanala koji su povezani s ruskom vladom iz zabrinutosti da šire dezinformacije i da ne bi trebali profitirati od toga.

Procjenjuje se da je Rusija dobila 7 do 32 miliona dolara u dvogodišnjem periodu koji je završio decembra 2018. od reklama na 26 YouTube kanala koje je podržavala, rekao je tada za Reuters Omelas, digitalni istraživač.

YouTube je ranije rekao da medijske kanale koje finansira država i koji se pridržavaju njegovih pravila ne tretira drugačije od ostalih kanala kada je u pitanju dijeljenje prihoda od reklama.

Meta Platforms Inc (FB.O), vlasnik Facebooka, u petak je zabranio ruskim državnim medijima da prikazuju oglase ili ostvaruju prihod od oglasa na svojim uslugama bilo gdje u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.