RAT U UKRAJINI

Uživo / Masivno granatiranje i neprijateljski napadi: U toku borba u Harkivu

Evropska unija i zemlje Zapada odlučile su u subotu navečer ukinuti SWIFT sistem plaćanja za neke ruske banke

Kako javljaju pojedini novinari, trenutno traje i napad na Harkiv.. Screenshot

Piše: E. D. A.

27.2.2022

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti dan. Tokom noći krenuli su novi žestoki napadi u okolici Kijeva. 

Evropska unija i zemlje Zapada odlučile su u subotu navečer ukinuti SWIFT sistem plaćanja za neke ruske banke. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na europskim tržištima.

Ključni događaji danas:

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je vojnom zapovjedništvu da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti "nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a".

- Zapadne zemlje i Evropska unija najavile: Izbacujemo Rusiju iz sistema SWIFT

- Evropske zemlje zatvaraju zračni promet za ruske avione

- Njemačka odlučila: Poslat ćemo oružje Ukrajini

- Zelenski optužio Rusiju za genocid

Eksplozije od ponoći obasjavaju nebo. Gore rezervoari goriva u rafineriji nafte Vasiljkiv

- Raste broj civilnih žrtava, stradali dječak (6) i žena

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti dan - Avaz
Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u četvrti dan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

03:27 Na jučerašnjem referendumu u Bjelorusiji odobren je novi ustav kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vrijeme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu, objavile su ruske novinske agencije. Više o tome pročitajte ovdje.

03:17 Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) i njegove kolege iz G7 "podvukli" su "jedinstveni odgovor na rusku invaziju", u razgovoru s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u nedjelju, navodi se u saopćenju State Departmenta. Više o tome pročitajte ovdje.

02:49 U telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Joohnson) večeras, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da vjeruje da će naredna 24 sata biti ključan period za Ukrajinu jer se borbe nastavljaju širom zemlje. Više o tome pročitajte na ovom linku.

02:00 Švicarski predsjednik Ignacio Kasis (Ignazio Cassis) danas je rekao da je "vrlo moguće" da će neutralna Švicarska slijediti primjer Evropske unije te u ponedjeljak uvesti sankcije Rusiji i zamrznuti rusku imovinu. Više o tome pročitajte ovdje.

01:41 Ukrajinska vojska tvrdi da je izvršila uspješne napade svojim dronovima turske proizvodnje na ruske snage. Više o tome pročitajte ovdje.

01:20 Danas je bilo teško vrijeme za odbrambene snage Ukrajine. Okupatori nastavljaju granatiranje na gotovo svim frontovima. Više o tome pročitajte na ovom linku.

01:08 Riječi Vitalija Klička da je Kijev opkoljen i da su svi putevi iz grada blokirani izazvala je veliku pažnju. Više o tome pročitajte ovdje.

00:55 Hrvatska Vlada će na sjednici u ponedjeljak zatvoriti hrvatski vazdušni prostor za avione ruskih kompanija i donijeti odluku o slanju vojne opreme Ukrajini. Hrvatske vlasti nemaju službenih informacija o odlasku dobrovoljaca u Ukrajinu u borbu protiv ruske agresije. Više o tome pročitajte na ovom linku.

00:49 Neimenovani pripadnik ukrajinske tajne službe dostavio je estonskom europarlamentarcu Rihu Terasu izvještaj o sastanku koji je ruski predsjednik Vladimir Putin održao s oligarsima na Uralu, a na kojem je šef Kremlja navodno bjesnio jer njegovi ratni planovi u agresiji na Ukrajinu ne idu onako kako je očekivano. Više o tome pročitajte ovdje.

00:38 Rusko-ukrajinski razgovori će se održati ujutru u rezidenciji Gomeljske oblasti, rekao je za Sputnjik bjeloruski politikolog Voskresenski. Više o tome pročitajte ovdje.

00:19 Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je Putinovo spominjanje nuklearnog oružja odvraćanje pažnje od onoga što se događa u Ukrajini. Više o tome pročitajte na ovom linku

00:06 Najveća ruska aviokompanija Aeroflot saopćila je kako će zbog odluke Evropske unije o zatvaranju zračnog prostora za ruske avione do daljnjeg otkazati sve letove prema nekoliko evropskih destinacija. Više o tome pročitajte ovdje.

23:47 Gradonačelnik grada Berdjanska na južnoj obali Ukrajine, Oleksandr Svidlo, rekao je da su ruske snage ušle i preuzele kontrolu nad gradom. Više informacija dostupno na ovom linku.

23:32 Opet se čuju sirene u više ukrajinskih gradova. Više o tome pročitajte ovdje. 

23:04 Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija. Više informacija dostupno na ovom linku.

22:49 Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su ubijena 352 civila u ruskoj invaziji na tu zemlju. Više o tome pročitajte na ovom linku.

22:42 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sazvalo je za ponedjeljak vanrednu sjednicu 193-člane Generalne skupštine na kojoj će se razgovarati o ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok zapadni saveznici pojačavaju diplomatsku kampanju za izolaciju Moskve. Više o tome pročitajte ovdje.

22:32 SAD i NATO osudili su naredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se njegove nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti kao opasno i neprihvatljivo. Više o tome pročitajte na ovom linku.

22:04 Satelitski snimci snimljeni u nedjelju pokazuju veliki raspored ruskih kopnenih snaga, uključujući tenkove koji se kreću u pravcu ukrajinskog glavnog grada Kijeva sa udaljenosti od otprilike 64 kilometra, saopćila je privatna američka kompanija. Više  tome pročitajte ovdje

21:39 Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) obratio se na konferenciji za novinare u Briselu nakon virtuelnog sastanka ministara vanjskih poslova EU o krizi. Više o tome pročitajte ovdje.

21:07 Ukraine International Airlines saopćio je u nedjelju da je produžio obustavu svojih redovnih i čarter letova do 23. marta zbog zatvaranja ukrajinskog zračnog prostora za civilne korisnike. Više o tome pročitajte ovdje.

21:00 Ruski državni regulator za komunikacije pisao je Googleu i zatražio da se pristup kanalima ruskih medija na YouTubeu ponovo omogući na teritoriji Ukrajine. Više o tome pročitajte na ovom linku.

20:56 Albanija će u nedjelju navečer zatvoriti svoj zračni prostor za sve ruske avione. Više o tome pročitajte ovdje.

20:53 Bijela kuća pozvala je Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dok se ruski napad nastavlja, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti. Opširnije pročitajte ovdje.

20:45 Nekoliko hiljada žena protestvovalo je u nedjelju kod ruske ambasade u glavnom gradu Litvanije, pozivajući Ruskinje da ustanu i zaustave rat u Ukrajini. Opširnije pročitajte ovdje.

20:40 Turski zvaničnici su saopćili kako će ova država u narednom periodu razmisliti o donošenju odluke koja se tiče zabrane prolaska ruskih brodova u Crno more kroz moreuze koje kontrolira Turska. Više o tome pročitajte na ovom linku.

20:34 Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je zemlje svijeta da uvedu embargo na rusku naftu i gas. Opširnije pročitajte ovdje. 

20:20 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je preko društvenih mreža poziv ljudima širom svijeta da dođu i da se bore rame uz rame s Ukrajincima protiv ruske invazije. Za sve strance koji se uključe u rat formirana je zasebna jedinica boraca. Više pročitajte ovdje. 

19:43 Rakete Iskander koje su lansirane iz Bjelorusije u Ukrajinu, uništile zgradu u centru Černihiva. Opširnije pročitajte ovdje

19:18 Kompanija "British Petrol" će se riješiti svog udjela u ruskom naftnom divu Rosnjeftu, prenosi BBC. Opširnije čitajte ovdje

19:11 Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji, opisao je glavni grad Ukrajine kao "opkoljen" i rekao da evakuacija civila neće biti moguća "jer su svi putevi blokirani". Više o tome pročitajte ovdje

19:07 Ljudima koji žive u gradu rečeno je da ostanu kod kuće sa zatvorenim prozorima nakon što je plinovod dignut u zrak, kako se navodi, od strane trupa Vladimira Putina, u ranim jutarnjim satima u nedjelju. Više o tome pročitajte ovdje

18:45 Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova ranije je prijavio da su rakete lansirane iz Bjelorusije u sjevernu Ukrajinu.Kaže da su projektili udarili na aerodrom u gradu Žitomiru. Više o tome pročitajte ovdje

18:35 Švedska šalje oružje Ukrajini, javlja AFP. To predstavlja značajan zaokret od njihove tradicionalne politike. Opširnije pročitajte ovdje

18:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski povećao je plate vojnicima. Opširnije čitajte ovdje

18:15 Rusko ministarstvo odbrane prvi put je priznalo žrtve u Ukrajini, ali nisu dali tačne brojeve. Više o tome pročitajte ovdje. 

18:06 Evropska unija je objavila da namjerava započeti isporuku oružja Ukrajini, što je prvi put da je u svojoj historiji poduzela takav korak. Više o tome pročitajte ovdje.

17:51 Rakete Iskander lansirane su iz Bjelorusije u Ukrajinu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi BBC. Ovdje pročitajte opširnije.

17:50 Predsjednica Komisije Evropske unije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) na svom zvaničnom Twitter profilu objavila je nove informacije vezane za sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Više pročitajte ovdje

17:00 - Na protestu protiv rata u Ukrajini se u Berlinu okupio višestruko veći broj učesnika od očekivanog, javljaju organizatori i policijaOvdje čitajte opširnije.

16:10 - Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, rekao je, povodom naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da se vojno odvraćanje zemlje stavi u stanje visoke pripravnosti, da je "to opasna retorika". Opširnije čitajte ovdje.

16:00 - Kanada je zatvorila svoj zračni prostor za ruske operatere aviona zbog ruske invazije na Ukrajinu, rekao je kanadski ministar saobraćaja u nedjelju. Ovdje čitajte opširnije.

15:42 - Naredba predsjednika Vladimira Putina da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti je neprihvatljiva eskalacija, izjavila je u nedjelju američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield). Opširnije čitajte ovdje.

15:12 - Češka vlada odobrila je vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona kruna, što je oko 18,23 miliona dolara, izjavila je u nedjelju češkoj televiziji ministrica odbrane Jana Černočova. Opširnije čitajte ovdje.

14:36 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je vojnom zapovjedništvu da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti "nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a". Opširnije čitajte ovdje.

14:24 - Kličko: U Kijevu nema ruskih vojnika

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je da u gradu nema ruskih vojnika te da se nastavlja braniti od napada. Dodao je da vojni, službenici za provođenje zakona i teritorijalna odbrana nastavljaju otkrivati i neutralizirati sabotere. Opširnije OVDJE.

14:21 - Russia Today piše: Ukrajina pristala na razgovore s Rusijom u Bjelorusiji

Rusija je u nedjelju saopćila da je Ukrajina, nakon nekih povratnih informacija, pristala da pošalje tim u Bjelorusiju na razgovore o okončanju "ruske vojne kampanje" u toj zemlji, piše Russia Today. Detaljnije na ovom LINKU.

Hoće li se susret održati. Agencije

14:11 - Oleksandr Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Beogradu istakao je danas za K1 televiziju u „Uranku“ da Ukrajina ima podršku cijelog svijeta i da će oni nezavisno donositi sve odluke. Opširnije čitajte ovdje.

14:02 - Ukrajinske porodice pristižu u Tursku: Doživjeli smo horor, drago nam je da smo sigurni

Ukrajinci koji su preko Bugarske doputovali u Tursku, kako su kazali, pomiješanih su osjećaja, jer se raduju zbog izbjegavanja opasnosti, ali žale zbog toga što su morali napustiti svoje domove. Više OVDJE.

13:35 - Ukrajina će dokazati na sudu da je Putin ratni zločinac

Ukrajina će na poštenom sudu dokazati da je ruski predsjednik Vladimir Putin "glavni ratni zločinac" 21. stoljeća, rekla je za ukrajinsku televiziju generalna tužiteljica Irina Venediktova. Ranije je Ukrajina saopćila da je podnijela zahtjev protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde. 

13:29 - Ukrajina će na poštenom sudu dokazati da je ruski predsjednik Vladimir Putin "glavni ratni zločinac" 21. stoljeća, rekla je za ukrajinsku televiziju generalna tužiteljica Irina Venediktova.

13:20 - Zvanično. Harkov je pod kontrolom Ukrajine. Nešto Rusa bježi pješice, neka safari počne - napisao je Oleksandr Ščerba na Twitteru. 

13:13 - Ukrajina vratila Hharkov!

Oleh Sinjehubov je rekao da je kontrola nad Harkovom potpuno njihova. Više na ovom LINKU.

12:58 - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio da je razgovarao sa Aleksandrom Lukašenkom, predsjenidkom Bjelorusije, saveznikom Rusije. Uskoro više detalja o razgovoru.  

12:40 - Objavljena mapa: Napadi se nastavljaju i oko glavnog grada Ukrajine

Kako ruske trupe ulaze u Harkov, drugi grad u Ukrajini, napadi se nastavljaju i oko glavnog grada Ukrajine Kijeva, piše BBC. Detaljnije na ovom LINKU.


Objavljena mapa. Agencije

12:30 - Glasnogovornik predsjednika Turske Redžep Tajip Erdoana, Ibrahim Kalin kazao je da se čini da i Turska zaoštrava politiku prema Rusiji.

On je prvi put invaziju u Ukrajini otvoreno nazvao - ratom.

12:16 - BBC-jev dopisnik: Rusi dobili naredbu da sa svih strana krenu na Kijev.

Podsjećamo, tokom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolini Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. 

11:44 - Više od 600 ruskih naučnika potpisalo je otvoreno pismo u kojem su uputili kritike zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pismo dolazi nakon što su drugi univerziteti i nacionalne akademije širom svijeta poslali poruke podrške svojim ukrajinskim kolegama. Detaljnije OVDJE.

11:30 - Šolc: Poslije napada na Ukrajinu svijet više neće biti isti

Rat u Ukrajni nije samo katastrofa za tu zemlju, već će se pokazati da je on katastrofa za Rusiju, rekao je Olaf Šolc (Scholz), savezni kancelar Njemačke u govoru koji upravo traje na posebnoj sjednici njemačkog Bundestaga. Više na ovom LINKU.

11:21 - Evropska unija razmatra zabranu ruskih letova u svom zračnom prostoru. 

Mnoge su zemlje tu odluku već donijele pojedinačno, ali mjera na nivou EU mogla bi biti dio novog paketa sankcija. Detaljnije na ovom LINKU.

11:03 - BBC-jev dopisnik javio se iz Kijeva s informacijom da su Rusi dobili zapovijed da sa svih strana krenu na Kijev!

10:59 - Vladimir Putin suspendiran iz Međunarodnog džudo saveza

Međunarodna džudo federacija suspendirala je Vladimira Putina s mjesta počasnog predsjednika i veleposlanika, piše BBC. Opširnije OVDJE.

Međunarodna judo federacija oduzima Putinu status počasnog predsjednika. Agencije

10:52 - Ujedinjeni narodi o sukobu u Ukrajini: Najmanje 64 poginula civila

- Zbog šteta na civilnoj infrastrukturi stotine hiljada ljudi ostale su bez struje i vode. Stotine kuća je oštećeno ili uništeno. Mostovi i ceste pogođeni su u granatiranju pa su neke zajednice odsječene - navodi se. Detaljniji izvještaj pogledajte OVDJE.

10:44 - Anonymousi su u 48 sati hakirali više od 300 ruskih stranica: među njima su Kremlj, Duma, razne banke, mediji... Mnogi su i sada offline, objavili su Anonymousi na Twitteru.

10:30 - Zelenski pozvao građane svijeta da se pridruže borbi protiv Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva ljude širom svijeta da se pridruže borbi protiv Rusije, piše CNN. U nedjeljnoj izjavi optužio je rusku vojsku za ubijanje civila i pohvalio Ukrajince što su imali hrabrosti braniti se. Detaljnije OVDJE.

10:21 - Šolc će objasniti parlamentu odluku o slanju oružja u Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) obratit će se danas na posebnoj sjednici parlamenta kako bi objasnio odluku o promjeni dugogodišnje politike vezane uz izvoz oružja, odnosno odluke o direktnim isporukama oružja Ukrajini. Opširnije na ovom LINKU.

Olaf Šolc će objasniti Bundestagu odluku o izvozu oružja Ukrajini. Arhiv

10:03 - Finska će se pridužiti nizu drugih evropskih zemalja zatvaranjem zračnog prostora za ruske avione.

- Finska se sprema zatvoriti svoj zračni prostor za ruski saobraćaj - napisao je ministar prometa Timo Haraka (Harakka) na Twitteru. Finska dijeli granicu s Rusijom od skoro 1.300 kilometara. Detaljnije na ovom LINKU.

9:58 - Rusija tvrdi da su Herson i Berdjansk potpuno blokirani

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, rekao je da su Herson i Berdjansk potpuno blokirani od strane ruskih snaga. Opširnije OVDJE.

9:55 - U blizini ruske granice ranjena dva danska novinara

Četvrti dan ruske invazije. Agencije

9:40 - Dvojica danskih novinara koji su izvještavali o invaziji na Ukrajinu za "The Daily Beast" upucani su u blizini ruske granice. Obojica su nosili pancire dok su bili u Oktirki u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

9:37 - Francuska šalje protutenkovsko oružje Ukrajini

U saopćenju se ne navode detalji o odbrambenoj opremi, ali CNN-ov izvor tvrdi da je novinarima rečeno ranije da bi to moglo uključivati ​​protutenkovsko oružje. Opširnije na ovom LINKU.

9: 20 - Kuleba: Zajedno smo pobijedili Hitlera, a pobijedit ćemo i Putina

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je pozvao sve strance da se priključe odbrani Ukrajine od ruske invazije. Opširnije OVDJE.

9:16 - Poljska vlada kaže da je više od 121.000 ukrajinskih izbjeglica prešlo preko poljske granice, većina preko glavnog graničnog prijelaza Medyka. Više informacija na ovom LINKU.

9:04 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage "potpuno blokirale" južne ukrajinske gradove Herson i Berjansk i zauzele grad Heničensk i zračnu luku pored Hersona, prenijela je novinska agencija RIA. 

8:45 - Obratio se i Zelenski: Pravi izbor je glavni izbor vašeg života

Iskreno želim da Bjelorusija ponovno postane dobra i sigurna kakva se činila svima ne tako davno - rekao je Zelenski. Opširnije na ovom LINKU.

8:30 - Peskov: Rusi stigli u Bjelorusiju na pregovore s Ukrajinom

- Bit ćemo spremni započeti ove pregovore u Gomelu - rekao je glasnogovornik.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pripremilo sve što je potrebno za sastanak i da je sada angažirano na rješavanju protokolarnih pitanja. Detaljnije OVDJE.

8:22 - Kremlj spreman za pregovore s Ukrajinom u Bjelorusiji, oglasio se Putin.

Ruske agencije javljaju da je Kremlj spreman za pregovore s Ukrajinom u Bjelorusiji, javlja AFP. Putin se jutros kratko pojavio na ruskoj televiziji te prvi put od petka komentirao invaziju na Ukrajinu. Detaljnije na ovom LINKU.

8:06 - BBC javlja kako se opet čuju eksplozije zapadno od centra Kijeva. 

Prije toga oglasile su se sirene. Opširnije OVDJE.

7:41 - BBC prenosi informaciju iz ukrajinskih medija prema kojoj je ruska vojska zauzela još jedan ukrajinski grad Novu Kahovku na jugu Ukrajine.

Gradonačelnik Volodimir Kovalenko navodno je rekao da su ruske trupe zauzele zgradu gradske uprave i uklonile sve ukrajinske zastave sa zgrada. - Detaljnije na ovom LINKU.

7:34 - Šef regionalne uprave Harkova Oleg Sinegubov izjavio je da su vojna vozila "upala u grad".

- Ne napuštajte skloništa! Oružane snage Ukrajine eliminiraju neprijatelja. Civile molimo da ne izlaze na ulice, poručio je.

7:29 - Anonymous: Srušili smo stranicu čečenske vlade

Hakerska grupa Anonymous tvrdi da je onesposobila web stranicu čečenske vlade 12 sati nakon što je regija koja je saveznik Rusije rekla da šalje vojnike u Ukrajinu. Detaljnije OVDJE.


7:05 - Ruske snage su ušle u Harkov

- Došlo je do proboja u centralni dio grada - objavio je čelnik regionalne državne uprave Oleg Sinegubov. Pozvao je lokalno stanovništvo da ostane u skloništima. Detaljnije OVDJE.

6:45 - Zelenski zahvalio Makronu na slanju odbrambene vojne opreme

Emanuel Makron je u subotu oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome "što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom". Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, u odbrambenoj vojnoj opremi. Više na ovom LINKU.

6:33 - Američki Institut za proučavanje rata objavio je najnovije procjene kretanja ruskih snaga u Ukrajini. 

Crvenom bojom označena su područja koja su pod okupacijom Rusije. Šta je sve Putin osvojio pročitajte OVDJE.

6:30 - CNN: Ubijen šestogodišnji dječak u Ukrajini

Četvrtog dana žestoke invazije na Ukrajinu, prema trenutno dostupnim informacijama, ubijena je jedna žena u granatiranju stambene zgrade u Harkovu. Pored toga, CNN javlja da je šestogodišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri na zapadu Kijeva ranije večeras. On je najmlađa žrtva rata do sada. Detaljnije OVDJE.

6:20 - Oglasila se gradonačelnica Vasilkiva.

- Noć će biti teška ovdje, kao i u Kijevu, ali mi ćemo stajati na svome i pobijedit ćemo, jer je Bog s nama - dodala je. Opširnije na ovom LINKU.

Granatiranje ukrajisnkih gradova. Agencije

Tokom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolini Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sistema plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske centralne banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje finansijske imovine na evropskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.