BLINKEN OBJAVIO

SAD najavljuje humanitarnu pomoć Ukrajini od 54 miliona dolara

Ova nova pomoć će se usmjeravati kroz nevladine organizacije uključuje "opskrbu hrane, sigurne pitke vode, skloništa, hitnu zdravstvenu skrb, zimovanje i zaštitu"

Entoni Blinken najavio pomoć. Agencije

N. Aj.

27.2.2022

Sjedinjene Države saopćile su u nedjelju da šalju skoro 54 miliona dolara nove humanitarne pomoći Ukrajini dok se bori s ruskom invazijom.

Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da je SAD usredotočen na "hitne humanitarne potrebe Ukrajine kao važan dio našeg odgovora na unaprijed smišljeni, ničim izazvani i neopravdani napadi Rusije".

Ova nova pomoć će se usmjeravati kroz nevladine organizacije uključuje "opskrbu hrane, sigurne pitke vode, skloništa, hitnu zdravstvenu skrb, zimovanje i zaštitu", napisao je Blinken na Twitteru.


Blinken je rekao da će nova pomoć također pomoći humanitarnim skupinama da održe kontakt između članova porodice koje je rat razdvojio, "nadajući se da će u nekim slučajevima dovesti do ponovnog ujedinjenja".

Blinken je pohvalio susjedne zemlje što su primile Ukrajince koji su bježali “i diplomatski se angažirali kako bismo poduprli njihove napore da zadrže svoje granice otvorenim i pomogli onima koji traže međunarodnu zaštitu”.

Sjedinjene Države su sada pružile Ukrajini gotovo 405 miliona dolara pomoći otkako je Rusija prvi put napala Ukrajinu 2014. i zauzela poluotok Krim, stoji u priopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.