DOBRE VIJESTI

Brojne zemlje šalju vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

O svim tim pošiljkama obavještava se NATO koji ih popisuje

Pomoć Karitasa Ukrajini. AGENCIJE

A. O.

27.2.2022

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u četvrtak, više je vlada najavilo slanje vojne ili humanitarne pomoći toj zemlji, a šef europske diplomacije Džozef Borel danas je kazao da se pozivu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe o isporuci oružja Ukrajini dosad odazvalo 17 europskih zemalja.

O svim tim pošiljkama obavještava se NATO koji ih popisuje. 

Naoružanje ide iz nacionalnih zaliha, no odluke o isporuci se koordiniraju. 

Sjedinjene Američke Države

Vašington je u subotu najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od 350 miliona dolara, što čini sveukupno više od milijarde dolara pomoći u proteklih godinu dana.


Njemačka

Pristavši na isporuku oružja Ukrajini Njemačka je prekršila svoje dosadašnje pravilo, odnosno svoju politiku zabrane izvoza bilo kakvog oružja u zone sukoba.

Berlin je odobrio da se Kijevu isporuči 1.000 protutenkovskih raketnih bacača, 500 projektila zemlja-zrak Stinger i 9 haubica. Najavili su i da će Ukrajini isporučiti 14 oklopnih vozila te 10.000 tona goriva.


Francuska

Francuska je u subotu navečer odlučila ukrajinskim vlastima isporučiti dodatnu obrambenu opremu, kao i pomoć u obliku goriva.

Glavni stožer francuske vojske ranije je izvijestio da je i ranije sudjelovao u isporuci oružja Kijevu, a Ukrajina je, prema riječima njezina veleposlanika u Parizu, posebno tražila "sredstva protuzračne obrane i zaštite".


Belgija i Nizozemska

Belgija je najavila da će ukrajinskoj vojsci osigurati 2.000 strojnica i 3.800 tona goriva.

Nizozemsko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajini u subotu "isporučilo" snajperske puške i kacige.

U pismu upućenom nizozemskom parlamentu ministarstvo navodi da će Ukrajini isporučiti "200 protuzračnih projektila Stinger što je prije moguće".

Nizozemska je najavila i isporuku humanitarne pomoći (hrane, vode i medicinskih potrepština za izbjegle) u vrijednosti od 20 milijuna eura.


Češka Republika

Češka, koja je već odobrila donaciju Kijevu od 4.000 topničkih granata, u subotu je objavila da će u predstojećim satima Ukrajini poslati arsenal od 30.000 pištolja, 7.000 jurišnih pušaka, 3.000 mitraljeza i nekoliko desetaka snajperskih pušaka te milijun metaka, sve u vrijednosti od 7,6 milijuna eura.

Krajem siječnja Prag je već odobrio donaciju Kijevu od četiri tisuće topničkih granata u vrijednosti od 1,5 milijuna eura koje tek trebaju biti isporučene.


Portugal i Grčka

Portugal će Ukrajini isporučiti "prsluke, kacige, naočale za noćni vid, granate, streljivo različitih kalibara" te "automatske puške G3".

Grčka će Ukrajini poslati "opremu za obranu" i humanitarnu pomoć. Nisu objavljene pojedinosti o vrsti opreme koja će se isporučiti.


Rumunija i Italija

Rumunjska vlada Kijevu će poslati "gorivo, pancirke, kacige, streljivo i ostalu vojnu opremu u vrijednosti od 3 milijuna eura".

Ministarstvo obrane je objavilo i da je jedanaest rumunjskih vojnih bolnica spremno za prihvat ranjenih Ukrajinaca.

Italija je ukrajinskoj vladi uplatila 110 milijuna eura pomoći, što je konkretan znak solidarnosti i potpore, tvitao je u nedjelju talijanski ministar vanjskih poslova Luidži Di Majo, ne objavivši pojedinosti.


Španija i Izrael

Španija će Ukrajini poslati 20 tona pomoći, uglavnom medicinske opreme i obrambene opreme, poput pancirnih odijela.

Izrael će osigurati 100 tona humanitarnog materijala. Riječ je o "pročišćivačima vode, medicinskoj opremi, lijekovima, šatorima, dekama i vrećama za spavanje te ostalim potrepštinama koje će pomoći civilima koji se zateknu na hladnoći izvan svojih domova".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.