MINISTAR ODBRANE RH

Banožić: Hrvatska šalje oružje Ukrajini

Riječ je o 10 vojnika i po tom pitanju možemo očekivati nove odluke vlade o slanju još vojnika, poručio je

Mario Banožić. AGENCIJE

A. O.

28.2.2022

Hrvatska šalje oružje Ukrajini, a o tome je danas nakon sjednice vlade govorio ministar odbrane Mario Banožić, piše Index.hr. 

- MORH je, u suradnji s Glavnim stožerom, prešao preko popisa i zajedno došao do određenih količina opreme koju je ukrajinska strana zatražila - rekao je Banožić, a prenosi HRT.


Određeni kanali

On je dodao da će oprema biti izuzeta sa stanja i određenim kanalima biti poslana u Ukrajinu, prije svega kao vojna pomoć.

- Govorimo o pješačkom naoružanju koje je potrebno ukrajinskoj strani. Bilo nam je drago da, uprkos tome što imamo skromne uvjete, možemo pomoći u iznosu koji je vlada odredila, a to je 124 miliona kuna - dodao je.

Pomenuo je i da se pokreću odbrambeni planovi u kojima sudjeluje i Hrvatska.

Što se tiče slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, Banožić je rekao da onog trena kada se na nivou NATO-a stvar ozbiljnije intenzivirala, pokreću se određeni obrambeni planovi u kojima sudjeluje i Hrvatska.

- Naše snage su sada u Hrvatskoj, ali u trenutku kada dođu upute združenih snaga, oni će biti upućeni u određenu misiju - objasnio je on. 


Četiri brigade

- Riječ je o 10 vojnika i po tom pitanju možemo očekivati nove odluke vlade o slanju još vojnika. Vojnici će biti upućeni u zemlju članicu NATO-a, nikako izvan - pomenuo je on. 

Pomenuo je da sve procedure koje se rade su poznate, te da Hrvatska u ovom trenutku donosi odluke na vladi koja, prema potrebi za dodatnim suglasnostima, ide prema predsjedniku RH ili saboru, sabor donosi odluku i temeljem nje se vojnici upućuju u zemlju gdje su deklarirane snage.

Nije htio reći koliko tačno oružja šalju u Ukrajinu.

Banožić je govorio i o opremi koju RH šalje u Ukrajinu. 

- Nisu samo strojnice u pitanju, ima i zaštitne opreme, no ima najviše pješačkog oružja, to su zahtjevi ukrajinske strane na koje smo mogli odgovoriti - rekao je. 

Što se tiče količine pušaka, strojnica i ostale vojne opreme koju Hrvatska šalje, nije htio precizirati odgovor.

- Ko poznaje taj dio, mogu se opremiti četiri brigade - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.