DVA PREDSJEDNIKA

Erdoan razgovarao sa Lukašenkom: Turska nastavlja ulagati napore da se rat zaustavi

Navodi se također da su razgovarali o današnjim pregovorima ukrajinske i ruske delegacije, održanim u Bjelorusiji

Erdoan i Lukašenko tokom jednog od ranijih susreta. Twitter

Piše: E. Ć. / Anadolija

1.3.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je telefonom sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom (Alexander Lukashenko), prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Direkcije za komunikacije predsjednika Turske navodi se da su dvojica čelnika razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i najnovijim dešavanjima na tom području. Navodi se također da su razgovarali o današnjim pregovorima ukrajinske i ruske delegacije, održanim u Bjelorusiji.

Erdoan je tom prilikom poručio da će nastaviti da ulaže napore da se rat zaustavi i uspostavi mir. Danas je održan sastanak ruskih i ukrajinskih dužnosnika. Razgovori dvije delegacije održani su u gradu Gomel na granici Bjelorusije sa Ukrajinom, i trajali su oko pet sati.


Pregovori su održani radi zaustavljanja sukoba i uspostavljanja primirja u Ukrajini. Delegacije Rusije i Ukrajine složile su se da uskoro održe drugu rundu pregovora kako bi se postigao prekid vatre.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je prošlog četvrtka vojnu operaciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao nezavisnost dviju enklava koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini.

Napad je naišao na oštru osudu međunarodne zajednice, pri čemu su Evropska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države uveli niz ekonomskih sankcija protiv zvanične Moskve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.