MJERE ZAŠTITE

Kina počinje evakuirati svoje građane iz Ukrajine

Oko 400 studenata sa sjedištem u crnomorskom lučkom gradu Odesi i još 200 iz glavnog grada Kijeva napustilo je zemlju u ponedjeljak

Evakuacija građana. AVAZ

A. O.

1.3.2022

Kina je počela evakuirati svoje građane iz Ukrajine, objavili su državni mediji, piše CNN. 

Oko 400 studenata sa sjedištem u crnomorskom lučkom gradu Odesi i još 200 iz glavnog grada Kijeva napustilo je zemlju u ponedjeljak, prema državnom tabloidu Global Times, koji se poziva na kinesko veleposlanstvo u Ukrajini. 

Susjedne zemlje

Očekuje se da će još 1.000 građana biti evakuirano u susjedne zemlje u utorak, dodaje se.

Planovi za čarter letove za izvlačenje kineskih državljana obustavljeni su tijekom vikenda jer su se borbe intenzivirali, a kinesko veleposlanstvo u Ukrajini navelo je sigurnosne rizike.

Za razliku od državljana mnogih drugih zemalja, kineski državljani u Ukrajini nisu dobili upute da napuste zemlju prije početka ruske invazije. 

Odbili upozorenja

Prije ruskog napada, kineski dužnosnici odbili su upozorenja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da je agresivan potez Moskve neizbježan.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Vang Venbin u ponedjeljak je branio pristup Pekinga, rekavši da su ministarstvo i kinesko veleposlanstvo u Ukrajini na vrijeme izdali relevantna sigurnosna upozorenja.

U Ukrajini ima oko 6.000 kineskih državljana, javljaju državni mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.