VESNA PUSIĆ

Bivša šefica hrvatske diplomatije: Putina je iznenadila brza reakcija EU, Zelenski je prvi heroj 21. stoljeća

Evropa je u ovih sedam dana prepoznala i našla svoju snagu koje se gotovo bila odrekla. S te strane ima efekata koji će biti trajni, smatra Pusić

Vesna Pusić i Volodimir Zelenski. Avaz

E. Ć. / HRT

1.3.2022

Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić komentirala je za HRT političku situaciju nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kako kaže, ne može doći do dogovora ruskih i ukrajinskih strana u bližoj budućnosti. Podsjetila je da je ukrajinski predsjednik Zelenski (Volodimir Zelensky) i prije prve runde pregovore rekao da ne očekuje ništa toga, ali da pristaje na pregovore da se ne bi reklo da nije pokušao sve da spriječi rat, odnosno zaustavi rat u Ukrajini.

- Mislim da u ovoj fazi gdje kolona od 60 km tenkova i vojnih vozila ide prema Kijevu, gdje Harkov brutalno bombardiran, mala je vjerojatnost da će pregovori uspjeti. Sankcije su dramatične, kao nikada do sada, no one nemaju kratkoročni učinak. Ukrajinci su suočeni s trenutno drugom ili trećom vojskom na svijetu, nuklearnom silom. Dakle, sa strašnim protivnikom - ističe Pusić.



Putinova "dehumanizacija" Ukrajinaca

Najstrašniji dio je prošloga ponedjeljka kada je Vladimir Putin "dehumanizirao" Ukrajince, kada je negirao pravo Ukrajini da postoji.

- To su školski primjeri pripreme vojske na ubijanje neprijatelja. Dehumanizacija je tipični način pripreme vojske na to. Ruski vojnici su prvo bili zbunjeni. Ova ogromna artiljerija koja sada ide prema Kijevu je zastrašujuća.

Je li brza reakcija EU-a iznenadila Vladimira Putina?

- Pretpostavljam da jest, iznenadila je sve nas, i sam dužnosnike unutar EU-a. Putinu je uspjelo, što nikom drugom nije uspjelo, da prilično razjedinjenu EU ujedini, a popravi transatlantske odnose. Da promijeni desetljećima dugu politiku Njemačke. Nikakvi bezobrazluci i uvrede Donalda Trampa (Trump) nisu mogli Njemački preokrenuti da prihvati 2posto BDP-a kao razinu financiranja obrane. Putinova agresija na Ukrajinu to je promijenila preko vikenda.

Švedska i Finska, koje nisu članice NATO-a počeli su slati oružje Ukrajincima, da uvjeri Švicarce da zamrznu ruska sredstva u svojim bankama. Evropa je u ovih sedam dana prepoznala i našla svoju snagu koje se gotovo bila odrekla. S te strane ima efekata koji će biti trajni. To je u prvom redu rezultat sposobnosti Ukrajine i vodstva koje je pokazao predsjednik Zelenski, najnevjerojatniji heroji 21. stoljeća. Jedan od evropskih lidera, prije deset dana to niko nije očekivao. Danas je univerzalni uzor i prvi heroj 21. stoljeća, ističe Vesna Pusić.

Rusija s Putinom na vlasti

Ukrajina je podnijela zahtjev za ulazak u EU.

- Ukrajina treba započeti postupak, to je rekla i predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen). No, ovo je daleko od gotovog, pitanje je kako će sve završiti. Ako Putin ostvari svoj cilj i postavi nekakvu marionetsku vladu, onda Ukrajina nikada neće postati članica - dodaje Pusić.

Ona kaže kako je nepoznato koliko će se Rusija moći vratiti u svjetski poredak dok je Putin na vlasti.

- Količina mržnje i prijezira koju je pokazao Putin u svojem govoru prema Ukrajincima, ne znam koliko se Rusija može vratiti u svjetski poredak dok je Putin na vlasti. To polako nekima u Rusiji dolazi do glave. Postoje umirovljeni generali koji su pisali protiv rata u Ukrajini. Neki istaknuti oligarsi poput Fridmana i Deripaske su na svojim Twitterima izrazili podršku ubijenom Nemcovu, govorili malo nešto protiv rata. 

Ukrajina je angažirala Abramoviča da pokuša posredovati, ima nekih znakova, no bojim se da je sve to malo dok god je Putin na vlasti, ističe bivša ministrica vanjskih poslova - kazala je Pusić u emisiji HRT-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.