STRAH OD ESKALACIJE

Stoltenberg: NATO ne planira ulaziti u Ukrajinu

Stoltenberg je rekao da neće razgovarati o konkretnim brojevima oko žrtava, ali je rekao da "nema sumnje da je Rusija pretrpjela mnogo više žrtava nego što su očekivali

Jens Stoltenberg. Twitter

E. Ć.

1.3.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se alijansa neće preseliti u Ukrajinu, ni na zemlji ni u zraku, dok se ruska invazija nastavlja.

Govoreći za NBC News, Stoltenberg je ponovio svoju podršku Ukrajini i rekao da su saveznici NATO-a i dalje pružali više protutenkovskih projektila, vojnu pomoć i finansijsku pomoć. Također je rekao da izgleda da Ukrajina pruža mnogo jači otpor nego što je Rusija verovatno očekivala.


Rusi potcijenili otpor

- Mislim da su potcijenili otpor na koji će naići i da zato manje napreduju, zašto napreduju mnogo sporije i zašto imaju veće stope iscrpljivanja ili žrtava nego što se očekivalo - rekao je.

Stoltenberg je rekao da neće razgovarati o konkretnim brojevima oko žrtava, ali je rekao da "nema sumnje da je Rusija pretrpjela mnogo više žrtava nego što su očekivali dok se cijela operacija odvija mnogo sporije nego što je planirano".

- Sada vidimo novi talas koji dolazi iz Rusije i Belorusije, sa teškim oklopom, sa artiljerijom velikog dometa. To je veoma nepredvidiva i fluidna situacija - rekao je on.


NATO ima odgovornost

- Mislim da moramo shvatiti da je ovo brutalan sukob koji se sada odvija u Ukrajini - dodao je.

Istakao je da NATO ima odgovornost da se pobrine da ovo ne izmakne kontroli što još više eskalira u zabrinutost za punopravni rat u Evropi u koji će biti uključeni saveznici iz NATO-a.

Stoltenberg je također rekao da NATO "nije promijenio nivo spremnosti naših nuklearnih snaga" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju poduzeo izvanrednu akciju i naredio svojim snagama za nuklearno odvraćanje da budu u pripravnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.