RUSKI MINISTAR

Lavrov: Rusija mora zaustaviti Ukrajinu u nabavci nuklearnog oružja

On je rekao je na Konferenciji UN-a o razoružanju u Švicarskoj da je vrijeme da se američko nuklearno oružje u Evropi vrati kući

Sergej Lavrov. AGENCIJE

A. O.

1.3.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas se obratio medijima kazavši da ono što se čini za ljudska prava je prikaz Ukrajine i to je upravo politika kvalitivnog zapada pod rukovodstvom Vašingtona koji je doveo da Kijevski režim pokrene rat protiv svojih građana 2014. godine. 

Lavrov je rekao je na Konferenciji UN-a o razoružanju u Švicarskoj da je vrijeme da se američko nuklearno oružje u Evropi vrati kući.


Pojavljivanje u Ženevi

Očekivalo se da će se Lavrov osobno pojaviti u Ženevi, ali su zabrane putovanja to spriječile, pa je u unaprijed snimljenoj poruci rekao da je Rusija spremna razgovarati o strateškoj stabilnosti sa SAD-om, ali je upozorio da Zapad ne smije graditi vojne objekte u zemljama bivši Sovjetski Savez.

Činilo se da je također ponudio novo opravdanje za invaziju Rusije na Ukrajinu  spriječiti da Ukrajina nabavi nuklearno oružje.


Ponovo obraćanje

Predvođeni Ukrajinom, mnogi veleposlanici, uključujući veleposlanike Velike Britanije, Njemačke, Australije, Kanade, SAD-a i EU, napustili su se dok je Lavrov počeo govoriti.

Ruski ministar vanjskih poslova također bi uskoro trebao ponovno govoriti - još jednom putem video veze i vjerojatno unaprijed snimljen - Vijeću UN-a za ljudska prava, piše BBC. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.