INVAZIJA

Napad Rusije na Ukrajinu: Šta se sada mijenja za Njemačku

Oficiri Bundesvera su se stalno žalili na lošu opremu helikoptere, tenkove, brodove

Njemački kancelar Olaf Šolc. AGENCIJE

A. O. / DW

1.3.2022

Ponovo rat u Evropi: To je iznenadilo mnoge ljude u Njemačkoj. Njemačka politika nije razmišljala u kategorijama rata i strategije. Ruskom invazijom na Ukrajinu, to se sada mijenja, piše Deutsche Welle.

U Njemačkoj je čak i sama riječ naoružavanje decenijama imala negativnu konotaciju. Ko se naoružavao brzo je viđen kao ratni huškač. To se promijenilo u roku od samo nekoliko dana.

Oficiri Bundesvera su se stalno žalili na lošu opremu helikoptere, tenkove, brodove. U mirnim vremenima to je obično bilo na jedno uvo uđe, na drugo izađe.

Na početku ovog rata, vojni inspektor Alfons Mais je s nemilosrdnom iskrenošću primijetio, Bundesver je manje-više go ko pištolj. Sada će naoružati i to sa 100 milijardi eura specijalnog fonda Bundesvera, samo za ovu godinu. 


Vojne snage. AGENCIJE

Prestrojavanje Bundesvera

Bundesvehr će sada dobiti dodatna sredstva.

Stratezi će sada savjetovati šta će se tačno kupiti sa svim novcem. Na primjer, razmatra se razvoj novih tenkova i borbenih aviona zajedno sa evropskim partnerima, posebno sa Francuskom.

Ono što je izvjesno jeste da će se Bundesver preorijentisati. Prije dvadeset godina tadašnji ministar odbrane Peter Štruk (SPD) rekao je da bezbjednost Savezne Republike Njemačke se brani i na Hindukušu.

Bio je to početak misije u Avganistanu, a Bundesver je sve više odlazio u misije daleko od sopstvene teritorije, jer se vjerovalo da je sama Njemačka ionako bezbjedna.

Sada je misija u Avganistanu istorija, a na pomolu je i kraj misije u Maliju - dok se čini da je teritorija NATO pod neposrednom prijetnjom, a možda čak i sama Njemačka. Tako da nije čudo da se u fokus vraća prvobitna svrha Bundesvera - nacionalna odbrana.


Analena Berbok. AGENCIJE

Izdaci za odbranu

Sto milijardi evra za oružane snage je jednokaratni izdatak. Ali izdaci za odbranu će se trajno povećati. Već dugi niz godina NATO, a prije svega vodeća nacija, SAD, gnjave berlinsku vladu da treba da poveća izdatke za odbranu. Zemlje NATO postavile su sebi cilj da najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda potroše na odbranu. Sa oko 1,5 odsto Njemačka je daleko ispod toga, a dugo je to bilo i manje.

Prije svega, SPD, Zeleni i Ljevica su uvijek odbijali cilj od dva odsto. O ovome takođe nema ništa u koalicionom sporazumu ove Vlade. Kancelar Olaf Šolc je sada najavio da će čak i premašiti cilj. Njemačka će od sada iz godine u godinu ulagati više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda u našu odbranu.

Njemačko oružje u zonama sukoba bilo je tabu, posebno za Zelene. Jeste da Zeleni, koji su nastali iz mirovnog pokreta 1980-ih, već dugo podržavju mirovne misije Bundesvera, međutim, uvijek su se zalagali za veoma restriktivnu politiku izvoza oružja.

Aktuelni ministar ekonomije Robert Habek izazvao je veliku pometnju kada je poslije prošlogodišnje posjete Ukrajini predložio snabdijevanje zemlje odbrambenim oružjem. Do prije nekoliko dana, ponuda od 5.000 čeličnih šljemova bila je najviše što je savezna vlada mogla da prihvati.

- Ukrajina ne smije biti ostavljena bez odbrane pred agresorom koji ovoj zemlji donosi smrt i razaranje - rekla je Berbok.

Ukrajini se sada isporučuje oružje, uključujući 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 protivvazdušnih projektila. 

- Nije moglo biti drugog odgovora na Putinovu agresiju - rekao je kancelar Šolc.

A ministarka spoljnih poslova Zelenih Analena Berbok istakla je u Bundestagu da, uprkos neophodnoj uzdržanosti u politici izvoza oružja, Ukrajina ne smije biti ostavljena bez odbrane pred agresorom koji ovoj zemlji donosi smrt i razaranje.


Kristijan Lindner. AGENCIJA

Manja zavisnost od ruskog gasa i nafte

Njemačka je mnogo više zavisna od ruskih snabdijevanja energentima nego što se to sviđa Vlada ove zemlje. Iz Rusije stiže više od polovine uvoza prirodnog gasa i više od 40 odsto nafte. I jedno i drugo bi sada trebalo veoma smanjiti. Ali za to je potrebno vrijeme.

Njemačka Vlada ionako hoće da značajno proširi obnovljive izvore energije, ali u isto vrijeme postepeno ukine proizvodnju električne energije na ugalj i nuklearnu energiju. Problem: kada vjetar ne duva i Sunce ne sija, nove elektrane na gas bi trebalo da popune energetski jaz. Da zavisnost od Rusije za gas ne bi postala još veća, sada treba da se grade brodski terminali za tečni gas - koji će na primjer dolaziti iz SAD. Pored toga, vlada razmatra mogućnost da nuklearne elektrane koje su još uvijek u funkciji i neke elektrane na ugalj rade duže nego što je prvobitno planirano. Ovo je posebno gorko za Zelene, jer žele što prije da ukinu nuklearnu energiju i ugalj. Ali nema tabua, kaže ministar ekonomije Robert Habek.

Naoružavanje, ali i reorganizacija energetske politike koštaju mnogo novca, novca kojeg nema u budžetu. Zato savezna vlada želi da se dodatno zadužuje. Njemačka je već uzela velike kredite da apsorbuje ekonomsku štetu izazvanu borbom protiv korone. Ironično, ministar finansija Kristijan Lindner iz FDP-a se sada zalaže za ovu politiku. Kao opozicioni političar, on je uvijek zagovarao zdravu budžetsku politiku - sada ne vidi drugu opciju osim da preuzme novi dug na rekordnom nivou.

Relativno malo će se promijeniti u Njemačkoj kada je u pitanju prijem izbjeglica. Uostalom, Njemačka je već postavila standarde svojom velikodušnošću tokom velikog broja izbjeglica iz 2015. posebno iz Sirije, ali je takođe izazvala veliki otpor u zemlji i inostranstvu. Ovog puta, ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer i njene kolege iz cijele EU složile su se da olakšaju prijem ukrajinskih izbjeglica – do sada je to uvijek bila žestoka tačka sporenja unutar EU. Izbjeglice iz Ukrajine ne moraju da prolaze kroz proceduru azila. U EU dobijaju zaštitu do tri godine, piše DW.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.