BITKA BIJESNI U OVOM GRADU

BBC: Zbog čega su Rusi tako očajni da osvoje Mariupolj?

Ruske snage, koje su snažno granatirale lučki grad od 400.000 - 500.000 ljudi, sada su isključile struju stanovnicima

Mariupolj. Twitter

E. Ć.

1.3.2022

Hiljade ruskih vojnika i separatističkih boraca koje podržava Moskva već skoro sedam dana pokušavaju da zauzmu grad Mariupolj na jugoistoku Ukrajine, piše BBC.

Ruske snage, koje su snažno granatirale lučki grad od 400.000 - 500.000 ljudi, sada su isključile struju stanovnicima. Lider separatista sa sjedištem u Donjecku Denis Pušilin (Pushilin) kaže da njegovi borci pokušavaju opkoliti grad, iako su ove trupe najvjerovatnije dio većeg ruskog napredovanja.

Bitka ovdje bjesni jer Mariupolj nalazi na ključnoj strateškoj poziciji na Azovskom moru, dijeleći ruske snage na aneksiranom poluostrvu Krim i separatističke trupe koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini.


Mariupolj je velika luka. Twitter

Rusija pokušava da se angažuje u amfibijskom iskrcavanju trupa u regionu danima s različitim uspjehom, ali ako Moskva može zauzeti Mariupolj onda može uspostaviti kopneni most između svojih snaga na jugoistoku Ukrajine i Krima.

Ali što je još važnije, grad je i velika luka. U normalnim vremenima, ovdašnji brodovi izvoze žito širom svijeta, ali ako budu zarobljeni, grad bi omogućio Rusiji da se pozabavi posrnulom logističkom operacijom, zbog koje su desetine rezervoara ostali bez goriva na ukrajinskim autoputevima.

Koje gradove su Rusi do sada osvojili. BBC

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.