OGLASILI SE

Saudijska Arabija poziva na deeskalaciju u Ukrajini

Rusko gospodarstvo uveliko ovisi o prihodima od nafte i plina, a Moskva želi da cijene ostanu povišene

Oglasili se iz Saudijske Arabije o sukobima. AVAZ

A. O.

1.3.2022

Uprkos međunarodnom pritisku za povećanje proizvodnje, vlada Saudijske Arabije, kojom predsjedava kralj Salman bin Abdulaziz, ponovno je potvrdila svoju predanost sporazumu OPEC+ — paktu koji su sklopili deset velikih proizvođača sirove nafte i Rusija da postupno pumpaju više nafte na tržište kako bi zadovoljili potražnju, a priopćenje saudijske državne novinske agencije objavljeno je dana, piše CNN. 

Kabinet je obaviješten o razgovoru održanom između saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i francuskog predsjednika Emanuela Makrona u nedjelju, u kojem je kraljevstvo izrazilo svoju želju za stabilnost i ravnotežu tržišta nafte, objavila je državna novinska agencija.


Cijene nafte porasle

Cijene nafte porasle su iznad 100 dolara po barelu nakon što je Rusija prošlog tjedna pokrenula invaziju na Ukrajinu, stvarajući pritisak na globalnu ekonomiju koja se već potresa zbog neumjerene inflacije.

Rusko gospodarstvo uveliko ovisi o prihodima od nafte i plina, a Moskva želi da cijene ostanu povišene. Saudijska Arabija je pod intenzivnim pritiskom razvijenih gospodarstava da poveća proizvodnju.

Saudijska vlada raspravljala je o situaciji u Ukrajini i njezinom utjecaju na energetska tržišta, te o želji Kraljevine za stabilnost i ravnotežu tržišta nafte i njezinoj predanosti sporazumu (OPEC Plus), objavila je Saudijska tiskovna agencija.


Bez stava

Saudijska vlada također je pozvala na deeskalaciju i političko rješenje u Ukrajini, objavila je državna novinska agencija. Ovo je prva službena saudijska reakcija na rusku invaziju, koja je započela prošlog tjedna.

Saudijska Arabija, glavni saveznik SAD-a  nije iznijela prozapadni stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu, piše CNN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.