GRUPA G7

Šefovi najmoćnijih zemalja svijeta dogovarali nove sankcije Rusiji

Ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko učestvovao je na sastanku G7

Velike posljedice za privredu Rusije. Agencije

A. Č.

1.3.2022

Ministri finansija zemalja grupe G7 razgovarali su o dodatnim sankcijama Rusiji koja je već na udaru niza mjera što imaju "goleme posljedice" na njezinu privredu, rekao je njemački ministar finansija.

- Razmijenili smo prijedloge o dodatnim mjerama koje bi se mogle donijeti - rekao je Kristijan Lindner (Christian) nakon virtualnog sastanka, dodavši da će se odluke donijeti "idućih dana" i da im je cilj "izolirati" Rusiju politički, gospodarski i finansijski.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu zapadne zemlje su donijele niz paketa financijskih sankcija Moskvi, isključivši ruske banke iz međunarodnog platnog sustava Swifta, važnog dijela međunarodnih finansija.

- Ograničenje rada Ruske centralne banke već je premašilo naša očekivanja, rublj je u slobodnom padu i ratna kasa Vladimira Putina teško je stradala - izrazio je Lindner čija zemlja trenutačno predsjeda forumom G7 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Europska unija).

- Ove mjere imaju ograničen utjecaj na nas, ali najveći mogući utjecaj na Rusiju - dodao je.

Ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko učestvovao je na sastanku G7, rekao je Lindner koji je izjavio da će Zapad i dalje "biti uz ukrajinski narod u njegovoj borbi za slobodu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.