O GLASANJU NA SKUPŠTINI UN

Erol Avdović: BiH je na pravoj strani historije, bravo

Bosna i Hercegovina je u generalnoj skupštini UN-a glasala u korist rezolucije za punu osudu ruske agresije na Ukrajinu

Erol Avdović. Arhiv

E. Ć.

3.3.2022

Novinar u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku Erol Avdović se oglasio na Facebooku, prenoseći svoj izvještaj o glasanju na Generalnoj skupštini UN-a. 

BiH na pravoj strani. Bosna i Hercegovina je u generalnoj skupštini UN-a glasala u korist rezolucije za punu osudu ruske agresije na Ukrajinu. BiH je također konsporzolisala rezoluciju. Bravo Sarajevo - na pravoj smo strani historije, započeo je Avdović.

- I 193 države članice Generalne skupštine UN usvajaju rezoluciju o osudi agresije Ruske Federacije na suverenu državu Ukrajinu članicu Ujedinjenih nacija. Za usvajanje je tražena dvotrećinska većina prisutnih. 141 za usvojeno. Samo 5 zemalja članica UN-a protiv (Rusija, Belorusija, Eritreja, Sirija i Sjeverna Koreja - "društvo odabrano") i 35 uzdržanih; 181 država članica je predstavljena za glasanje; 12 se nije pojavio u Generalnoj skupštini UN - napisao je Avdović.



Potpuna diplomatska izolacija Rusije

Avdović je istakao potpunu diplomatsku izolaciju Rusije.

- Rusija je potpuno diplomatski izolovana (ovako nije bilo ni za vrijeme Hladnog rata). Ovo više nije "ukrajinska kriza" ovo je ruska kriza, jer tek sada počinje politička, ekonomska i vojna kriza koju je svojoj zemlji prouzrokovao Vladimir Putin. Isto važi i za njegove balkanske vazale Milorada Dodika i Dragana Čovića. Vučić se izvukao? - piše Avdović te dodaje:

- Ne mogu da vjerujem?! Da li sam dobro čuo? Srbijanski ambasador u UN-u Nemanja Stevanović u Njujorku je najavio je da će Srbija glasati za osudu ruske agresije na Ukrajinu. Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine rekao je u UN-u. Vidjet ćemo ubrzo...?

- I tako je Beograd u Njujorku iz UN-a poručio Dodiku da pakuje kofere za Moskvu. Polako u jednom pravcu. Bosna i Hercegovina kao država svih njenih građana bez obzira na nacionalnost ili bilo koju drugu afilijaciju pobjeđuje. Blagosloven bio današnji dan 2. mart 2022. godine i veliko hvala Ukrajini. Uz vs smo, poručio je Avdović.

Ispisana historija

On ističe da je historija ispisana u UN-u 2. marta 2022. godine.

- Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergij Kijslijtsija (Sergiy Kyslytsya) zamolio je sve one zemlje koje će glasati za rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu da imena svojih zemalja stave na kopiju Povelje UN-a kao historijski dokument koji će se čuvati kod generalnog sekretara UN-a. Bosna i Hercegovina će se s ponosom upisati u Charter UN-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.