KRISTIN AMANPUR

Novinarka CNN-a o Ukrajini: Sarajevo nije palo, a ništa nije dobilo od Zapada

Sve ovisi o tome šta je ljudima u srcu i šta su u stanju napraviti, istakla je

Kristin Amanpur. CNN

H. J. I.

3.3.2022

CNN-ova reporterka Kristin Amanpur (Christiane Amanpour), koja je provela četiri godine rata u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu, govorila je jučer o ruskoj agresiji na Ukrajinu, a u jednom trenutku se osvrnula na brojčanu i oružanu nadmoć ruske vojske. Situaciju je usporedila sa situacijom u kojoj je bila Bosna i Hercegovina. 

Na tvrdnju novinara da su Ukrajinci brojčano i oružano nadjačani i pitanje je "da možda precjenjujemo njihovu mogućnost da zadrže ruske snage u napredovanju", Amanpur je odgovorila da je ona na svoje oči vidjela da je to moguće.

- Svjedočila sam ovome u Sarajevu 90-ih. Svi su otpisali Sarajevo. Bili su brojčano i oružano nadjačani, čak im je UN nametnuo embargo na oružje. Vezali su im ruke iza leđa. Srpskim separatistima su tešku artiljeriju dostavljale Srbija i Rusija i svi drugi koji su ih podržavali. Unatoč svemu, Sarajevo nije palo, a ništa nije dobilo od Zapada. Ni zračne napade, ni zaštitu, ništa. Sve ovisi o tome šta je ljudima u srcu i šta su u stanju napraviti - rekla je na kraju i naglasila da postoji nada za Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.