ZAPOROŽJE

Lokaliziran požar u najvećoj evropskoj nuklearnoj eklektrani

U 05:55 sati požar u zgradi za obuku, nuklearne elektrane Zaporižija u Enerhodaru, lokaliziran je na potvršini 2.000 metara

Lokaliziran požar. AFP

A. Č.

4.3.2022

Ukrajinske hitne službe potvrdile su da je požar u kompleksu najveće europske nuklearne elektrane Zaporižija lokaliziran.

Potvrdili su da je požar bio u zgradi unutar kruga nuklearne elektrane.

- U 05:55 sati požar u zgradi za obuku, nuklearne elektrane Zaporižija u Enerhodaru, lokaliziran je na potvršini 2.000 metara - stoji u objavi ukrajinske državne službe za hitne situacije.

Podsjećamo, malo iza ponoći buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižija, najveće nuklearke u Evropi, pored koje su se tokom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajinske vlasti objavile su kako su ruske snage granatirale nuklearku te da su s time nastavile i kad je izbila vatra. 

- Ruska vojska napada nuklearnu elektranu Zaporožje sa svih strana, najveću nuklearku Europe. Već je izbio požar. Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od černobilske katastrofe. Rusi moraju odmah prestati s napadom, dopustiti vatrogascima da ugase požar i osigurati im sigurnu zonu - objavio je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.