ZBOG INVAZIJE NA UKRAJINU

Ministri G7 prijete daljim sankcijama Rusiji, kritikovali dezinformacije koje dolaze iz ove zemlje

Pozivamo Rusiju da zaustavi svoje napade, posebno u neposrednoj blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana, rekli su

N. Aj. / AFP

4.3.2022

Ministri vanjskih poslova G7 upozorili su danas da će se Rusija suočiti s daljnjim "oštrim sankcijama". Agencije

Ministri vanjskih poslova G7 upozorili su danas da će se Rusija suočiti s daljnjim "oštrim sankcijama" zbog svoje invazije na Ukrajinu i pozvali Moskvu da zaustavi svoje napade u blizini nuklearnih elektrana.

- Nastavit ćemo da uvodimo dalje stroge sankcije kao odgovor na rusku agresiju, koju je omogućio Lukašenkov režim u Bjelorusiji - rekli su ministri G7 u saopćenju.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država osudili su noćni napad na ukrajinsku atomsku elektranu Zaporožje, najveću evropsku.

- Pozivamo Rusiju da zaustavi svoje napade, posebno u neposrednoj blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana - rekli su i dodali:

- Svaki oružani napad i prijetnja nuklearnim postrojenjima posvećenim miroljubivim ciljevima predstavlja kršenje principa međunarodnog prava.


Ministri su istaknuli da podržavaju ponudu Rafaela Grosija, generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), da otputuje u Ukrajinu na pregovore s Ukrajinom i Rusijom o osiguranju sigurnosti nuklearnih lokacija.

S obzirom na brzo pogoršanje humanitarne situacije, ministri G7 su također pozdravili najavu dogovora između Kijeva i Moskve o stvaranju koridora za evakuaciju za ukrajinske građane "kao važan korak".

Ovi humanitarni koridori moraju biti implementirani "pouzdano i brzo", izjavilo je sedam nacija.

- Ponovo naglašavamo da su neselektivni napadi zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom. Smatrat ćemo odgovornim one za ratne zločine, uključujući neselektivnu upotrebu oružja protiv civila - navodi se u saopćenju.

Saveznici će se također suprotstaviti "ruskoj kampanji dezinformacija".

- Njihov stalni tok izmišljenih tvrdnji dovodi u opasnost dodatne živote - dodali su ministri G7.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.