RJEŠAVANJE KRIZE

Premijer Izraela nakon sastanka s Putinom, razgovarao sa Zelenskim: Hoće li biti posrednik u pregovorima?

Bennett se prema krizi odnosi u saglasnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Njemačkom, rekao je jedan izraelski dužnosnik

Zelenski, Benet i Putin. Agencije

E. T. / Hina

5.3.2022

Premijer Izraela Naftali Bennett sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju danas kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, a kasnije je telefonom razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, rekao je Bennettov glasnogovornik, prenose agencije.

Bennett se prema krizi odnosi u saglasnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Njemačkom, rekao je jedan izraelski dužnosnik.


Poslije Putina, otišao u Njemačku

Nakon sastanka s Putinom, Bennett se zaputio u Berlin radi razgovara s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, poručio je njegov glasnogovornik. Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s Bennettom prije nego što je otputovao u Moskvu kako bi ga obavijestio o svojim prethodnim razgovorima s Putinom, poručeno je iz Pariza.

- Ostat će u kontaktu s ciljem postizanja primirja, i to u koordinaciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom - rekao je francuski dužnosnik.

Izrael se na zahtjev Zelenskog ponudio kao posrednik u sukobu između Ukrajine i Rusije premda su dužnosnici ranije isključili mogućnost bilo kakvog napretka u pregovorima.


Bennett se u svom trosatnom sastanku s Putinom u Kremlju također dotakao pitanja velike židovske zajednice koja se zatekla u ratu u Ukrajini. Dvojica vođa su se bavili i obnavljanjem nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Rusija je u subotu rekla da su zapadne sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu postale prepreka za nuklearni sporazum s Iranom. Izrael se protivi bilo kakvom obnavljanju tog sporazuma.

Izrael osudio rusku invaziju, ali će nastaviti pričati s Moskvom


Solidarnost s Kijevom

Obzirom da je Izrael, blizak saveznik SAD-a, osudio rusku invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom poslavši mu humanitarnu pomoć, također je poručio da će nastaviti komunicirati s Moskvom u nadi da će pomoći ublažavanju krize.

Izrael, koji je dom značajne zajednice imigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza, također je svjestan ruske vojne podrške Bašaru al-Asadu, predsjedniku susjedne Sirije, gdje Izrael redovito gađa vojne mete Irana i Hezbollaha. Komunikacija s Moskvom sprječava nenamjerno uzajamno nanošenje štete između izraelskih i ruskih snaga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.