U POSJETI MOLDAVIJI

Blinken obećao pomoć državama koje prime izbjeglice: Predsjednik Bajden je to zatražio od Kongresa

Šef Stejt Departmenta je rekao da je način na koji je Moldavija primila izbjeglice inspiracija za svijet

Entoni Blinken i moldavska premijerka Natalija Gavrilita. Agencije

E. Ć.

6.3.2022

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony) obećao je Moldaviji pomoć Amerike za suočavanje sa prilivom izbjeglica iz Ukrajine.

Blinken se danas sastaje sa zvaničnicima Moldavije koji traže međunarodnu pomoć, jer im zbog ruske agresije stiže više od 120.000 izbjeglica iz Ukrajine.

Blinken je rekao da je način na koji je Moldavija primila izbjeglice inspiracija za svijet.

- Divimo se velikodušnom gostoprimstvu, spremnosti da se bude tako dobar prijatelj ljudima koji su u teškoćama i zaista želim da učinimo sve što možemo da vam pomognemo da se nosite sa teretom koji to donosi - rekao je Blinken.


Američki državni sekretar je jučer bio u Poljskoj, gdje je obećao dodatnu pomoć Ukrajini. Prethodno je bio i u Briselu. Kako prenose američki mediji, Blinken je Poljskoj i zemljama u koje stignu izbjeglice obećao pomoć od 2,75 milijardi dolara, koje je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) već zatražio od Kongresa.

Iako Moldavija nema planove da postane članica NATO ona je prije tri dana zvanično podnijela zahtjev za brzi prijem u EU, u nastojanju da ojača svoje veze sa Zapadom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.