IZOLIRANJE RUSIJE

Zapad traži da se Rusija suspenduje iz Interpola

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su od izvršnog odbora Interpola da o tome odluči ove sedmice

Traži se suspenzija ruskog članstva u Interpolu. ILUSTRACIJA: AFP

S. S.

7.3.2022

Nekoliko zapadnih zemalja, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, pozvalo je Interpol da suspenduju Rusiju iz međunarodne organizacije za provođenje zakona, tvrdi britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Novi Zeland zatražile su "da se Rusiji odmah suspenduje pristup njihovim sistemima", tvitala je u nedjelju Patel.

Diplomatska i ekonomska izolacija

Navedene zemlje zatražile su od izvršnog odbora Interpola da o tome odluči ove sedmice.

- Ruske akcije direktna su prijetnja sigurnosti pojedinaca i međunarodnoj saradnji u provođenju zakona - dodala je Patel.

Iako Patel nije precizirala razloge zahtjeva, zapadni saveznici nastoje diplomatski i ekonomski izolovati Moskvu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pokretanje istrage

U nedjelju je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) rekao da je Vošington vidio "vrlo pouzdane izvještaje" da je Rusija počinila ratne zločine za vrijeme invazije, posebno u postupanju prema civilima.

Članice Vijeća UN-a za ljudska prava prošle sedmice su se dogovorile o pokretanju istrage o zlostavljanjima koje su ruske snage počinile u Ukrajini.

Svrha Interpola, kao mreže od 194 države članice, je olakšati utvrđivanje međunarodnih zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.