OKRŠAJ NA TWITTERU

Šef ruske svemirske agencije se posvađao s američkim astronautom: Makni se, kretenu!

Keli je u nedjelju u intervjuu za CBS News rekao da je Rogozin "uvijek bio klaun" i da to dokazuju i njegove nedavne primjedbe o svemirskoj stanici

Američki astronaut. NASA

Piše: D. H.

8.3.2022

NASA-in astronaut Skot Keli (Scott Kelly), koji je na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveo rekordnih 340 dana, objavio je na Twitteru svojim pratiteljima, od kojih su mnogi u Rusiji, što se događa tokom ruske invazije na Ukrajinu, kako bi odgovorio na lažne informacije.

Nakon toga je došlo do svađe između njega i Dmitrija Rogozina, direktora ruske svemirske agencije Roscosmos, tokom koje je Rus kritizirao NASA-u i njezine europske partnere na projektu Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Amerikanac Keli je zatim uzvratio Rogozinu, postavši time jedan od najpoznatijih astronauta koji su boravili na ISS-u, a koji je otvoreno osudio ruski napad na Ukrajinu i direktora svemirskog programa te zemlje.


"Vi ste prkosni i destruktivni. Možda ste razvili demenciju"

- Vi ste prkosni i destruktivni. Možda ste razvili demenciju i postali agresivni zbog preopterećenja i stresa nakon četiri svemirske misije. Mislim da biste trebali pregledati mozak u institutu naše Federalne medicinsko-biološke agencije - napisao je na Twitteru Rogozin.

Direktor Roscosmosa je Keliju navodno na Twitteru poručio "Makni se, kretenu! Inače će smrt ISS-a biti na tvojoj savjesti", ali je kasnije obrisao tu objavu.

Keli je u nedjelju u intervjuu za CBS News rekao da je Rogozin "uvijek bio klaun" i da to dokazuju i njegove nedavne primjedbe o svemirskoj stanici.

- Mnogi to nisu shvatili jer mu nikada nisu pridavali puno pažnje. Ali znate, ovo zapravo pokazuje kako je on zapravo velik klaun - kazao je Keli.



ISS se održava u orbiti uz pomoć Rusije

Nakon komentara šefa Roscosmosa, neki su počeli spekulirati da bi se Rusija mogla povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice, kojem trenutno trebaju ruske letjelice, pogonsko gorivo i potisnici da ISS ostane u orbiti.

No Keli je uvjeren da bi NASA, sarađujući s komercijalnim firmama poput SpaceX-a, mogla osmisliti kako održavati svemirsku stanicu i bez pomoći Rusije.

- Mislim da NASA razmatra plan za nepredviđene situacije, odnosno što bi napravila da dođe do prekida suradnje s Rusijom. Ako Rusi odluče odustati od projekta, NASA-i bi bilo teško da ga sama održava. Ali znate šta? NASA tako i funkcionira. Ona na sebe preuzima teške zadatke - kazao je Keli.

- Tako da mislim da ćemo smisliti način na koji ćemo održavati ISS u orbiti. Nije nemoguće to napraviti bez Rusa. Bilo bi teško, ali, znate, to radi NASA. Teške stvari - dodao je.

No Keli smatra kako neće doći do prekida saradnje na projektu ISS-a jer je on važan za obje zemlje.

- Bez ISS-a, ruska svemirska agencija nema puno svrhe. Svi ti ljudi, od kojih su neki moji prijatelji, ostali bi bez posla. Bez posla bi vjerojatno ostao i sam Rogozin - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.