PREMIJERKA ESTONIJE

Kalas: Sankcije EU su protiv Putina, a ne protiv ruskog naroda

Moramo mobilizirati naš tehnološki potencijal da pobijedimo u ratu za istinu, reka je

Kallas o Putinu: On je autokrata. Agencije

A. K. / CNN

9.3.2022

Premijerka Estonije Kaja Kalas (Kallas) uputila je poruku narodu Rusije i stavila do znanja da Evropska unija ne djeluje protiv njih, već protiv predsjednika Vladimira Putina nakon njegove invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, Kalas je pokazao da je svrha sadašnjih sankcija da izoluju predsjednika Putina i njegovu vladu koja vodi brutalni rat protiv Ukrajine, javlja CNN .


Prijetnje novinarima

Ona je također upozorila ruski narod da će posljedice sankcija koje su uvedene protiv Moskve nakon invazije biti mnogo gore, upozoravajući da je Putin autokrata koji brine samo za svoju moć i da je takvo nešto teško razumjeti u demokratskom svijetu.

Kalas je, razmišljajući o svom djetinjstvu odrastanja u Estoniji iz sovjetskog doba, rekla: 

- Vaša vlada već vodi praksu koje su mi poznate. Poput cenzure, kao što je prijetnja novinarima kaznom od 15 godina zatvora zbog govora o ratu, kao što je davati namirnice, poput traženja od nastavnika da izvještavaju o političkim simpatijama svojih učenika i roditelja.


Zid laži

Ona je naglasila da su Putinovi postupci ostavili obične Ruse da žive u "izolovanom info-prostoru" i bez pristupa istini. Zadatak Evropske unije je da "razbije zid laži", rekla je ona.

- To je složen zadatak. Moramo mobilizirati naš tehnološki potencijal da pobijedimo u ratu za istinu - rekla je Kalas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.