STRAH OD NAPADA KINE

Tajvan upozorava: Ukoliko se Kina odluči na invaziju, svi će platiti visoku cijenu

Ministar odbrane Kuo-čeng je, obraćajući se novinarima uoči sjednice tajvanskog parlamenta, rekao da će ukoliko dođe do rata svi biti jadni, čak i oni koji bi na kraju izašli kao pobjednici

E. Ć. / Reuters

Kuo-čeng: To bi završilo bizarnom pobjedom

Foto: Reuters


Ministar odbrane Tajvana Čiu Kuo-čeng (Chiu Kuo-cheng) rekao je da bi i Kina i Tajvan platili visoku cijenu kad bi Peking pokušao organizirati invaziju sličnu onoj ruskoj u Ukrajini.

Kuo-čeng je, obraćajući se novinarima uoči sjednice tajvanskog parlamenta, rekao da će ukoliko dođe do rata svi biti jadni, čak i oni koji bi na kraju izašli kao pobjednici, prenosi Reuters.

- Smireno pratimo razvoj događaja i u skladu s tim se pripremamo - dodao je.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do straha na Tajvanu da bi se mogli suočiti sa sličnim scenarijem. Tajvan sebe vidi kao nezavisnu naciju s vlastitom vladom, međutim Kina smatra otočnu demokratiju odcijepljenom pokrajinom i obećala je da će je jednog dana vratiti.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Since the start of the war, <a href="https://twitter.com/hashtag/Russia?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Russia</a> has fired 710 missiles into <a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a>, <a href="https://twitter.com/CNN?ref_src=twsrc%5Etfw">@CNN</a> reported, citing a <a href="https://twitter.com/hashtag/US?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#US</a> Defense Department source. <a href="https://t.co/IZffXfCysw">pic.twitter.com/IZffXfCysw</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1501776987362414595?ref_src=twsrc%5Etfw">March 10, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Više o temi Tajvan

UVEDENE MJERE
Tajvan će blokirati SWIFT ruske banke
NA VRH

Podijeli članak na