SMRTONOSNI SNAJPERISTA

Vali stigao u Ukrajinu: Borio se u Iraku i Afganistanu, a sada prihvatio poziv Zelenskog

On dolazi iz 22. kraljevskog kanadskog puka i ima prethodno borbeno iskustvo iz borbi u Afganistanu između 2009. i 2011. godine

Snajpersita Vali. Daily Mail

E. Ć. / Daily Mail

10.3.2022

Jedan od najsmrtonosnijih snajperista na svijetu poznat kao Vali (Wali) trebao bi se pridružiti borbama u Ukrajini nakon što je odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky) koji je uputio apel stranim dobrovoljcima da pomognu zemlji u borbi protiv ruskih okupatora, piše Daily Mail.

Vali dolazi iz 22. kraljevskog kanadskog puka i ima prethodno borbeno iskustvo iz borbi u Afganistanu između 2009. i 2011. godine. Ovaj 40-godišnjak se prijavio i za borbu u Iraku 2015. godine protiv ISIL-a.





Kod kuće ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina

Navodno je jedan njegov saborac u junu 2017. godine ubio pripadnika ISIL-a sa čak 3,450 metara udaljenosti. Prema tim izvještajima, to je bio rekordan hitac.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik u subotu je uputio molbu i apelirao na pripadnike međunarodne zajednice oružanih snaga da krenu u istočnu Evropu i pridruže se ratnim naporima.

Vali je kod kuće ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina. Trenutak kada je odgovorio na poziv da se pridruži ukrajinskim dobrovoljačkim snagama opisao je kao kad "vatrogasac začuje zvonjavu uzbune".


Prije sedmicu još programirao

Još prošle sedmice Vali je radio kao računalni programer u Kanadi. Sada se, pak, priprema za borbu protiv ruskih vojnika na lokaciji u Ukrajini gotovo 8.000 kilometara dalje.

- Prije sedmicu dana još sam programirao. Sada vadim protutenkovske projektile iz skladišta za ubijanje ljudi. To je moja stvarnost trenutačno - rekao je Vali za "CBC News", a prenosi Daily Mail.

Više od 20.000 ljudi iz 52 zemlje već se dobrovoljno prijavilo za borbu protiv ruskih okupatora u Ukrajini, gdje će služiti u novostvorenoj međunarodnoj legiji, rekao je tokom prošlog vikenda ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro).

- Znam da je to grozno, ali ja kada u svojoj glavi vidim slike razaranja u Ukrajini, vidim svog sina koji je u opasnosti i koji pati - rekao je Kuleba, prenosi Daily Mail.

Inače, CNN je objavio snimke dolaska prve grupe dobrovoljaca u Ukrajinu, a u prilogu je snimljen i Vali.


Isječak iz CNN-ovog priloga o prvoj grupi dobrovoljaca u Ukrajin. Screenshot / CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.