O STRANOM UPLITANJU

Evropski parlament osudio pokušaje SPC da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih vrijednosti

To bi moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona, navodi se u dokumentu

Evropski parlament: Zabrinutost zbog pokušaja promovisanja Rusije. Twitter

E. Ć. / CDM

10.3.2022

Evropski parlament (EP) usvojio je jučer Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kome se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi rasplamsala sukobe i podijelila zajednice.

To bi moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona, navodi se u dokumentu. Evropski parlament izrazio je zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti, te da tako učvrsti odnose između države i crkve.

EP je iskazao zabrinutost jer Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima.


Dio dokumenta. Twitter

U dokumentu Evropskog parlamenta, konstatuje se da se strano uplitanje može sprovoditi i uticajem u vjerskim institutima i njihovom instrumentalizacijom, navodeći za primjer ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, posebno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i u njenom entitetu Republici Srpskoj, Gruziji i donekle Ukrajini, među ostalim sijanjem sjemena razdora među lokalnim stanovništvom razvijanjem pristranog pisanja historije i promovisanja antievropskih programa, piše CDM.

Isječak dokumenta Evropskog parlamenta. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.