UKRAJINSKA INVAZIJA

Šef CIA-e: Predsjednik Kine je uznemiren

Vodstvo Kine zabrinuto je i zbog "ekonomskih posljedica u vrijeme kada su stope rasta u Kini niže nego što su bile ikad u zadnjih 30 godina"

Barns: Si je uznemiren. AFP

S. S.

10.3.2022

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) "uznemiren" je ruskom invazijom na Ukrajinu dijelom zato što mu, kako tvrdi šef CIA-e Bil Barns (Bill Burns), vlastita obavještajna služba nije rekla šta će se dogoditi. Bil Barns je to rekao pred Odborom za obavještajne poslove američkog Senata, prenosi CNN.

Kinesko vodstvo također je zabrinuto zbog reputacijske štete koju Kina trpi zbog povezanosti s ružnom ruskom agresijom u Ukrajini.

Također, vodstvo Kine zabrinuto je i zbog "ekonomskih posljedica u vrijeme kada su stope rasta u Kini niže nego što su bile ikad u zadnjih 30 godina", kaže Barns. Na kraju je rekao da predsjednik Kine vjerovatno gleda kako su se Europa i SAD zbližili.

- Predsjednik Si vjerovatno je pomalo uznemiren dok posmatra način na koji je predsjednik Putin približio Amerikance i Evropljane i ojačao transatlantski savez na načine koje bi bilo teško zamisliti prije invazije - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.