FORUM U ANTALIJI

Talibani pozivaju na saradnju: Diplomatija treba spriječiti ratove u svijetu

To je sredstvo za zaštitu nezavisnosti, identiteta i legitimnih interesa država

Ministar vanjskih poslova Maulvi Amir Khan Mataqi. Screenshot

A. K.

12.3.2022

Zvaničnici brojnih zemalja okupili su se na Diplomatskom forumu koji se održava u Antaliji od 11. do 13. marta. Svoje mjesto na ovom događaju našli su i predstavnici talibanske vlade u Afganistanu.

Iako su predstavnici talibanskog pokreta tokom vojnog preuzimanja vlasti u Afganistanu u augustu 2021. godine naišli na osudu zapadnih zemalja, čini se kako novi članovi afganistanske vlade sve češće postaju rado viđeni gosti na Zapadu.



Poziv na saradnju

Priliku da predstavi Afganistan dobio je ministar vanjskih poslova Maulvi Amir Khan Mataqi koji je okupljenima u Antaliji poručio kako diplomatija ima svoju svrhu i u modernom svijetu.

- Smatramo da diplomatija ne treba biti usmjerena na legitimizaciju ratova već da spriječi ratove. To je sredstvo za zaštitu nezavisnosti, identiteta i legitimnih interesa država bez obzira na njihovu vojnu moć - rekao je.

On je ovom prilikom zatražio saradnju s vladom u Afganistanu od svih zemalja. 


Uništene aktivnosti ISIL-a

- Tražimo od zemalja da sarađuju s nama u izgradnji politički stabilnog i ekonomski jakog Afganistana. Također, tražimo pomoć u ukidanju sankcija koje su nametnute Afganistanu i oslobađanje imovine koja je oduzeta od Centralne banke Afganistana- ističe afganistanski šef diplomatije.

Pojasnio je da je nakon niza decenija Afganistanu omogućeno sigurno okruženje.

- Ljudi rade svoj posao i putuju po gradovima u miru i spokoju, a aktivnosti ISIL-a u Afganistanu potpuno su uništene. Nismo napadali ni Ameriku ni NATO. Borili smo se za slobodu naše zemlje što je bila legitimna borba - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.