OGLASIO SE PREDSJEDNIK

Latvija: Stalna baza NATO-a u zemlji potrebna za zaštitu od potencijalne ruske agresije

On je naglasio kako Evropa i Zapad trebaju braniti svoj način života, demokratije

Latvijski predsjednik Egils Levits. AGENCIJE

A. O.

14.3.2022

Latvijski predsjednik Egils Levits istaknuo je jučer da je stalna vojna baza NATO-a u Latviji "apsolutno" potrebna kako bi se zemlja zaštitila od bilo kakve potencijalne ruske agresije tamo.

- NATO bi trebao ojačati svoj istočni blok. To je Baltik, Poljska, Rumunija, tako da bi ovo bio snažan signal Moskvi da je NATO spreman braniti države članice - rekao je Levits za CNN na pitanje da li najava američkog državnog sekretara Anthoni Blinkena da NATO uspostavlja stalnu bazu u Latviji bi pomogla zaštiti zemlje od Rusije.

Dodao je da pozdravlja i američke trupe u Poljskoj i Baltiku, a potrebna nam je stalna prisutnost američkih vojnika na ovom području. 

- Mislim da je to odgovor na ruske ideje o agresiji izvan Ukrajine - poručio je.

On je naglasio kako Evropa i Zapad trebaju braniti svoj način života, demokratije, a to je pitanje za povjerenje Zapada. To je ispit za Zapad. To je ispit za američko vodstvo. Izrazio je sigurnost da će Amerika i Zapad u cjelini položiti ovaj ispit, piše CNN.

Latvija, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom, posljednjih je dana osudila invaziju Rusije na Ukrajinu. Rat je natjerao SAD da pomogne Latviji da ojača svoju odbranu, uključujući slanje stotina američkih vojnika i nekoliko borbenih aviona u zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.