ZVANIČNI PODACI

SIPRI: Evropa povećala uvoz oružja

Velika Britanija, Norveška i Holandija su najveći evropski uvoznici, navodi se u saopštenju

SAD su ostale najveći svjetski izvoznik oružja, povećavši svoj tržišni udio sa 32 na 39 posto. Ilustracija

H. J. I.

14.3.2022

Istraživački centar Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) saopćio je da je, od početka ruske invazije na Ukrajinu, uvoz oružja u Evropi porastao za čak 19 posto.

U poređenju sa petogodišnjim periodom, međunarodni transferi glavnog naoružanja na globalnom nivou su se smanjili za 5 posto. Izuzev u evropskim državama gdje je zabilježen najveći rast uvoza oružja u odnosu na bilo koju drugu regiju svijeta.

- Ozbiljno pogoršanje odnosa između većine evropskih država i Rusije bio je važan pokretač rasta evropskog uvoza oružja, posebno za države koje ne mogu ispuniti sve svoje zahtjeve kroz svoje nacionalne industrije oružja - rekao je istraživač SIPRI-ja Piter Vezeman (Pieter Wezeman).

Velika Britanija, Norveška i Holandija su najveći evropski uvoznici, navodi se u saopštenju. Uprkos tenzijama sa Rusijom, ukrajinski uvoz naoružanja bio je veoma ograničen u prošlom mjesecu.

SAD su ostale najveći svjetski izvoznik oružja, povećavši svoj tržišni udio sa 32 na 39 posto.

Podaci SIPRI-ja zasnovani su na informacijama i procjenama o međunarodnom transferu oružja, uključujući prodaju, poklone i proizvodnju po licenci i odražavaju obim isporuke, a ne finansijsku vrijednost poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.