ŠEF DIPLOMATIJE

Lapid: Izrael neće biti put za zaobilaženje sankcija Rusiji

Lapid je ponovio izraelsku osudu ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da će Izrael "učiniti sve što može da pomogne posredničkim naporima"

Lapid: Nećemo biti put zaobilaženja sankcija. AFP

S. S.

14.3.2022

Izraelski ministar vanjskih poslova Jair Lapid (Yair) obećao je u ponedjeljak da Izrael neće biti korišten kao sredstvo da Rusi zaobiđu zapadne sankcije.

Lapid je ponovio izraelsku osudu ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da će Izrael "učiniti sve što može da pomogne posredničkim naporima".


Poziv SAD-a na sankcije

- Izrael neće biti put za zaobilaženje sankcija koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje - rekao je Lapid, prenosi CNN.

Ministarstvo vanjskih poslova koordinira ovo pitanje zajedno s partnerima uključujući Banku Izraela, Ministarstvo finansija, Ministarstvo ekonomije, Upravu za aerodrome, Ministarstvo energetike i druge.

Lapidovi komentari došli su dva dana nakon što je podsekretar američkog State Departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland (Victoria) pozvala Izrael da provede sankcije.


Utočište za prljavi novac

Govoreći za izraelski informativni kanal 12 u petak, Nuland je rekla da oni traže da im se pridruži svaka demokratska zemlja u sankcijama "finansijske i izvozne kontrole koje smo uveli Putinu".

- To tražimo i od Izraela. Između ostalog, ne želite da postanete utočište za prljavi novac koji podupire Putinove ratove - dodala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.