"RAZORNA PRECIZNOST"

NBC News: Zašto su jeftini i spori Bajraktar dronovi tako pogubni po ruske snage?

Prije samog početka ruske invazije, razni vojni eksperti su tvrdili da će ruska vojska s lakoćom oboriti svih 20 dronova koje je Ukrajina posjedovala do tada

H. J. I.

Turska bespilotna letjelica (dron) Bajraktar TB2

Foto: Agencije


Turska bespilotna letjelica (dron) Bajraktar TB2 ostvario je odlične rezultate u Ukrajini, kazali su američki zvaničnici, prenosi NBC News, te dodaje da je dron sposoban da ostane u zraku iznad tenkova ili haubica te na taj način uništi metu razornom preciznošću svojih projektila. 

Ukrajinski ministar odbrane je nedavno na Facebook profilu saopštio da je ova zemlja primila novu isporuku ovih letjelica, ne navodeći tačan broj.

"Glineni golub"

Prije samog početka ruske invazije, razni vojni eksperti su tvrdili da će ruska vojska s lakoćom oboriti svih 20 dronova koje je Ukrajina posjedovala do tada.

- Prilično je nevjerovatno gledati sve te videe u kojima Bajraktari navodno uništavaju ruske zemlja-zrak raketne sisteme koji su upravo pravljeni da se bave takvim letjelicama - kazao je ekspert za dronove iz Londona, David Hambling.

Što je zbunjujuće, tvrdi Hambling, jer bi ti dronovi trebali biti lake mete koje bi Rusi mogli ili oboriti ili onesposobiti elektronskim ometanjem radioveze.

- Radi se, bukvalno, o avionu iz Prvog svetskog rata, u smislu performansi. Ima motor od 110 konjskih snaga. Nije "nevidljiv". Nije nadzvučan. To je glineni golub, prava laka meta - rekao je. 

Velika misterija

Ako ništa drugo, Rusi bi trebali moći da obore dronove borbenim avionima, rekao je Hambling. Ali bez zračne nadmoći, Rusija nije vršila redovne borbene vazdušne patrole. Što se tiče elektronskog ometanja, jedna od misterija invazije na Ukrajinu je zašto Rusi nisu više koristili ono što stručnjaci vjeruju da je njihova napredna sposobnost elektronskog ratovanja.

Nejasno je koliko je ukrajinskih Bajraktar dronova oboreno, ali neki su, barem, i dalje efikasni, rekli su američki zvaničnici.

- To je sve jedna velika misterija. Možda se radi o nevjerovatnoj nestručnosti ruskih vojnika. A možda su Ukrajinci otkrili neku tajnu taktiku kako da koriste ove letjelice - rekao je Hambling. 

Ove bespilotne letjelice proizvodi Baykar Technology, čiji je glavni tehnološki direktor Selčuk Bajraktar (Selçuk Bayraktar) zet turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

NA VRH

Podijeli članak na