USLIJEDILE REAKCIJE

Cijena kriptovalute porasla za devet posto, Bajden traži izvještaj

Nije jasno koja tačno agencija bi se trebala baviti ovom tematikom

Kriptovaluta. ILUSTRACIJA

A. O.

15.3.2022

Izvršni direktor kompanije Standard Custody Džek Mekdonald (Jack McDonald) koja se bavi prodajom digitalnih sredstava trgovine za institucionalne investitore rekao je da prava vrijednost kriptovaluta je da američki predsjednik priča o njima.

Ipak, kriptovalute su komplikovane i regulacije ovih valuta mogu biti mač sa dvije oštrice.

Inače, tokom posljednjih nekoliko sedmica, cijena bitkoina (bitcoin) porasle su za devet posto, dok su cijene etera (ethera) porasle za osam.

Viši saradnik za finansijski kriminal kompanije "Fenergo" Edmund Kulakovski je za Reuters kazao da Bajdenova izvršna naredba mogla bi značiti kraj nereguliranosti kriptovaluta na koje su navikli. 

Nije jasno koja tačno agencija bi se trebala baviti ovom tematikom i da li će se kripto tretirati sa aspekta sigurnosti ili roba, prenosi Reuters. 

Posmatrači indrustrije kriptovalute navode kako bi najave predsjednika Bidena mogle značiti da će SAD brže usvojiti zakonodavna rješenja koja se temeljitije bave ovom temom ali da će to zauzvrat imati posljedicu povlačenja većih količina novca iz institucija, specifično penzionih fondova i sredstva osiguravajućih kompanija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.