USVOJENA REZOLUCIJA

Generalna skupština UN-a: 15. mart se proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije

Rezolucija je također najoštrije osudila sve akte nasilja nad pojedincima i svim bogomoljama zbog njihovih vjerskih uvjerenja

Rezolucija usvojena na prijedlog OIC-a. Twitter

E. Ć. / Anadolija

15.3.2022

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se 15. mart proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezolucija je usvojena na prijedlog kojeg su u ime Organizacije islamske saradnje (OIC) Generalnoj skupštini UN-a dostavili Turske i Pakistan.

Rezolucijom se poziva na jačanje međunarodnih napora zasnovanih na poštovanju vjerskih i ljudskih prava, promicanju kulture tolerancije, mira i globalnog dijaloga.

Rezolucija je također najoštrije osudila sve akte nasilja nad pojedincima i svim bogomoljama zbog njihovih vjerskih uvjerenja.

U svom govoru na Generalnoj skupštini UN-a, otpravnik poslova stalnog predstavništva Turske u UN-u Oncu Keceli rekao je da je diskriminacija zasnovana na religijskoj osnovi apsolutno neprihvatljiva u demokraciji i da je treba osuditi, uključujući i pojavu islamofobije i antisemitizma.

Keceli je istakao da je islamofobija realna i sve veća prijetnja čovječanstvu danas i da se manifestira u mnogim oblicima kao što su rasizam, ksenofobija, netolerancija i nasilje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.