DIPLOMATSKA OFANZIVA

Janša se s premijerima Češke i Poljske vratio iz Ukrajine

Jučer su doputovali vozom u Kijev, gdje su se sastali sa Zelenskim, koji ih je obavijestio o toku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. februara

Sa jučerašnjeg sastanka. Screenshot

H. J. I.

16.3.2022

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije vratili su se u Poljsku nakon što su jučer posjetili Kijev, gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi dali podršku Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavio je glasnogovornik poljske vlade.

- Poljsko, slovensko i češko izaslanstvo vratilo se sigurno iz Kijeva u Poljsku - napisao je glasnogovornik Piotr Muler (Müller) na Twitteru.

Vozom su doputovali u Kijev

Premijeri Mateut Moraviecki (Mateusz Morawiecki), Janez Janša i Petr Fiala prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije.

Jučer su doputovali vozom u Kijev, gdje su se sastali sa Zelenskim, koji ih je obavijestio o toku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. februara.

Zelenski: Premijeri su pokazali da se ničega ne boje

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi ambasadori napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se ničega ne boje te im je zahvalio na podršci. Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskog koji razgovara s Moravieckim, Fialom i Janšom. Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je hrabrost pravih prijatelja.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charlesom Michel) i predsjednicom Europske komisije Ursulom fon der Lejen (von der Leyen). Ideja o posjetu rođena je na samitu Evropske unije u Versaillesu prošle sedmice. Ipak, kako naglašavaju neki evropski izvori, ne postoji formalni mandat koji je dan trojici premijera od Brisela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.