U JUANIMA

Saudijska Arabija pregovara s Kinom o prodaji nafte

Saudijci su nezadovoljni zbog nedostatka podrške SAD-a za njihovu intervenciju u jemenskom građanskom ratu

Nafta u Saudijskoj Arabiji. ILUSTRACIJA

A. O.

16.3.2022

Saudijska Arabija je u aktivnim pregovorima s Pekingom da prodaje dio svoje nafte Kini u juanima, kazali su zvaničnici upoznati s tim, potez koji bi umanjio dominaciju američkog dolara na globalnom tržištu nafte i označio još jedan pomak najvećeg svjetskg izvoznika sirove nafte prema Aziji.

Pregovori s Kinom oko ugovora o nafti po cijeni u juanima trajali su šest godina, ali su se ove godine ubrzali jer su Saudijci sve više nezadovoljni decenijama starim sigurnosnim obavezama SAD-a vezanim za odbranu Saudijske Arabije.

Saudijci su nezadovoljni zbog nedostatka podrške SAD-a za njihovu intervenciju u jemenskom građanskom ratu, i zbog pokušaja Bidenove administracije da postigne sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Saudijski zvaničnici rekli su da su šokirani naglim povlačenjem SAD-a iz Afganistana prošle godine, podsjeća Wall Street Journal.

Kina kupuje više od 25 posto nafte koju Saudijska Arabija izvozi. Ako su cijene u juanima, ta prodaja bi poboljšala položaj kineske valute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.