REAKCIJA

Komšić: Najoštrije osuđujem prijetnje ruskog ambasadora Kalabuhova

Komšić je napomenuo kako odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO može biti jedino odluka institucija BiH, a nikako "povod za napad na Bosnu i Hercegovinu"

Željko Komšić i Igor Kalabuhov. Avaz

E. Ć.

16.3.2022

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio izjavu ruskog ambasadora u našoj zemlji Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko BiH postane članicom NATO-a. Komšić je naveo kako se prijeteći Bosni i Hercegovini Kalabuhov pozvao na primjer Ukrajine.

- Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u BiH iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu - rekao je Komšić.

Komšić je napomenuo kako odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO može biti jedino odluka institucija BiH, a nikako "povod za napad na Bosnu i Hercegovinu".

- Nama je poznata promjena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institicija BiH, koje su ranije od Ruske Federacije poštovane, te da to u posljednjih nekoliko godina nije slučaj. Međutim, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH dužan sam da s tim u vezi, osudim i odbacim izrečene prijetnje, koje nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost zapadnog Balkana - poručio je Komšić.



- Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima - rekao je Kalabuhov, između ostalog za Federalnu televiziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.