ZBOG STRAHA OD INVAZIJE

Tajvan obavio vojnu vježbu u blizini Kine, gađali mete u moru

Vježbe su obavljene na otoku Dongjin jugoistočno od Fuzhoua u Kini, a uključivale su topovsku paljbu i paljbu iz mitraljeza prema plutajućim metama koje su predstavljale neprijateljske snage

Tajvanska vojska obavila rutinske vježbe. Agencije

H. J. I.

17.3.2022

Tajvanska vojska je obavila vojnu vježbu na najsjevernijem otoku koji je udaljen od Kine manje od 50 kilometara. 

Tokom vježbe je vojska Tajvana gađala mete u moru, a održane su zbog straha da bi invazija Rusije na Ukrajinu mogla ohrabriti Peking da izvede sličan napad.


Topovska paljba

Vježbe su obavljene na otoku Dongjin jugoistočno od Fuzhoua u Kini, a uključivale su topovsku paljbu i paljbu iz mitraljeza prema plutajućim metama koje su predstavljale neprijateljske snage. Tajvansko ministarstvo za nacionalnu odbranu je istaklo da je riječ o rutinskim vježbama, no jasno je da su obavljene u vrijeme rastućih tenzija s Pekingom. Poznato je da Kina smatra svoju bivšu provinciju dijelom svog teritorija.

Dongjin je jedan od nekoliko otoka koji se nalaze blizu kineske obale, a koji su pod kontrolom Tajvana. Jedna grupa otoka nazvana Kinmen udaljena je svega 10 kilometara od Kine. Taipei je navodno planirao vojne vježbe kako bi testirao svoju odbranu na nekoliko otoka zbog straha da bi ih Kina mogla zauzeti i tako isforsirati razgovore s Taipeijem o ujedinjenju.


Antibrodski i zemlja-zrak projektili

Tajvan na stjenovitom otoku Dongjin navodno ima antibrodske i zemlja-zrak projektile, a na njemu živi oko 1.500 civila. Otok se smatra prioritetnom metom za kineske snage, jer se nalazi na ruti kojom bi kineske snage prošle prilikom eventualnog napada sa sjevera.

Tajvanski zvaničnici su prošlog mjeseca rekli da je kineski civilni avion letio blizu Dongjina 5. februara kako bi navodno testirao reakciju Taipeija. Istog dana je Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu. Tajvanski predsjednik Tsai Ing-Wen je naredio jačanje borbene spremnosti vojske, kao i povećanje napora nadziranja.

U februaru je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) upozorio da bi, ukoliko Rusija ugrozi nezavisnost Ukrajine, to moglo proizvesti reakcije širom svijeta pa i u Tajvanu. Prema njegovim riječima, ljudi bi mogli zaključiti da se agresija isplati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.