DANAS SASTANAK

Očekuje se napet razgovor Bajdena i Si Đinpinga oko Rusije i Putina

Peking je odbio da osudi svog bliskog saveznika Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, dok je za pogoršanje tenzija okrivio Sjedinjene Države i širenje NATO-a na istok

Telefonski razgovor Bidena i Sija zakazan je za 14 sati. Agencije

A. Č.

18.3.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarat će danas sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom (Xi Jinping) o brojnim pitanjima uključujući rat u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Telefonski razgovor Bidena i Sija zakazan je za 9 sati ujutro po istočnoameričkom vremenu (14 sati po srednjoevropskom), a Vašington je već nižim dužnosnicima kineske vlade i privatno i javno zaprijetio da veća podrška Rusiji znači rizik od izolacije Pekinga.

Peking je odbio da osudi svog bliskog saveznika Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, dok je za pogoršanje tenzija okrivio Sjedinjene Države i širenje NATO-a na istok.

- Dvojica lidera će razgovarati o upravljanju konkurencijom između naše dvije zemlje, kao i o ratu Rusije protiv Ukrajine i drugim pitanjima od zajedničkog interesa - navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi AFP.

Kina je pod intenzivnim diplomatskim pritiskom Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika da "povuče svoj spas" iz izolovane Rusije. Ali tri sedmice nakon invazije na Ukrajinu, Peking je pokazao malo znakova napuštanja svojih prijatelja u Kremlju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.